iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заемите за бизнеса падат

Заемите за бизнеса падат 04_1429520569

Въпреки че лихвите у нас паднаха на прилично ниски нива, не се забелязва наплив на фирми, търсещи заеми, сочат данните на БНБ за първите месеци на 2015 г.

През януари и февруари кредитите за бизнеса дори са намалели - с над 393 млн. лв. до 30.6 млрд. лв. Това е в разрез с прогнозата на централната банка, че бизнесът и съответно кредитирането ще живнат тази година. Разбира се, още е рано за обобщения, но все пак намалението на сумата на заемите за бизнеса не е позитивен икономически факт и се нуждае от обяснение.

Една от причините е, че предприятията продължават да изпитват несигурност за бъдещето на бизнеса си и не искат да поемат нови дългове и рискове. Както показа редовната анкета на НСИ, управители, директори и собственици планират да свият инвестициите си тази година с 30%. Очевидно само поевтиняването на кредитите не е достатъчен импулс за фирмите. Към края на февруари средната лихва за заемите в левове до 1 млн. евро вече е 6.38%, а в евро е още по-ниска - 5.94%.

Експерти смятат, че стопяването на общата сума на кредитите с почти 400 млн. лева се дължи не толкова на по-малко търсене на ресурс от страна на фирмите, а на някои "странични ефекти". Един от тях е кризата с КТБ. Тази банка бе много активен кредитор, особено на големи предприятия в енергетиката и на военните заводи. Повечето банки в България и преди бяха доста предпазливи, а след фалита на КТБ внимават още повече, коментира пред "Сега" икономистът Георги Ангелов. Според него е възможно също отпушването на спрените еврофондове и на плащанията по европроекти около Нова година да е насърчило погасяването на фирмени кредити и това да е свило обемите.

Подобно е и мнението на шефа на "Кредит Център" Тихомир Тошев, според когото с приключването на финансовата година фирмите, които са с добра печалба, бързат да погасят предсрочно задължения, за да не плащат излишно лихви. Тошев добавя и друго обяснение за свиването на кредитите. Експертът предполага, че банките продават на колектори (фирми - събирачи на пари) пакети с просрочени заеми, които вече са попаднали в графата "лоши".

"Ако не е налице спад при новоотпуснатите кредити, явно тече процес на свиване на задлъжнялостта", допълни анализаторът Лъчезар Богданов. Той смята, че за намаляването на кредитите влияят покупките на предприятия, при които новият собственик е договорил ниска цена, като е поел ангажимент да погаси задълженията на придобитата фирма.

От данните на БНБ за януари и февруари изпъква още една негативна тенденция - проблемните фирмени заеми растат. За двата месеца лошите и преструктурираните кредити са се увеличили с над 87 млн. лв. до малко над 6 милиарда лв. и делът им вече е 19.74%.

ЛИХВИ

Падането на лихвите продължава и през март. През миналия месец общо 11 банки са намалили лихвите си по влоговете. Средната доходност по тримесечните спестявания вече е под 0.7% на годишна база, показва последният анализ на "Моите пари". Финансовият портал изчислява чистия доход след удържането на данък "лихва". Преди година същите влогове осигуряваха над 2% печалба. Лихвите по жилищните заеми също са спаднали сериозно. От 8.17% през март 2014 г. сега средните нива са 6.91% в левове и 6.77% за кредити в евро. Средната лихва по потребителските заеми без поръчител е паднала за година от 14.71% на 13.32%.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.