iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Възрастта за пенсия се вдига, но с по-малко

Възрастта за пенсия се вдига, но с по-малко 11_1416468871

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще предложи на финансовия министър Владислав Горанов варианти за вдигане на възрастта за пенсия през 2015 г., но не със заплануваните 4 месеца.

Калфин вече е поискал от Националния осигурителен институт да му сметнат алтернативни варианти на бюджета.

Засега той се смята при пенсионна възраст 61 г. за жените и
64 г. за мъжете според инструкция на Горанов, както “24 часа” съобщи преди седмица.

Ще се опитаме стъпката в нарастването на възрастта за пенсия да е такава, че да бъде продължена и от цялостната пенсионна реформа, която ще подготвим до средата на 2015 г., обясни Калфин. Той не коментира какви точно са неговите предложения, но загатна, че ще ползва вариантите за реформа, които му остави служебният социален министър Йордан Христосков. Те предвиждат догодина възрастта за мъжете да се увеличи с месец и да стане 63 г. и 9 месеца, а за жените с 2 месеца и да стане 60 г. и 10 месеца. Вторият вариант е и за двата пола възрастта
догодина да се увеличи с по 2 месеца, а третият - да се въведе пенсионна възраст според годината на раждане, като тя плавно нараства през годините.

Калфин не харесвал вдигането на възрастта по механизма на бившия финансов министър Симеон Дянков с по 4 месеца, разказа той. Не можело обаче да има и втора година на замразяване на увеличението, след като то веднъж вече бе спряно през 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски. “Получаването на европейските средства е обвързано с пенсионна реформа и няма да съм аз човекът, който ще постави достъпа до еврофондовете под въпрос”, заяви Калфин.

Вдигането на масовата пенсионна възраст ще доведе и до увеличение на тази за категорийните работници, обясни още министърът. Техните пенсии обаче ще продължат да се плащат през НОИ.

Вицепремиерът се обяви твърдо за въвеждане на пенсионна възраст за военни и полицаи. В момента те се пенсионират само с 27 г. осигурителен стаж, от които 2/3 в системата. “Трябва обаче да им осигурим възможност да изкарат на работа до възрастта за пенсия, защото един пилот на изтребител не може да лети повече от 15 г.”, обясни Калфин.

Бившият зам.-министър на социалната политика в кабинетите на Орешарски и Сергей Станишев - Лазар Лазаров, бе назначен вчера за заместник на Калфин. Зам.-министър ще е и Зорница Русинова, която бе на поста в първия кабинет “Борисов”.
Коледни добавки за 1,235 млн. възрастни. При Орешарски ги взели 220 000 души по-малко

1,235 млн. пенсионери ще получат коледен бонус от 40 лв., реши Министерският съвет. Миналата Коледа при правителството на Пламен Орешарски добавки е имало за 1,015 млн. души, или с 220 хил. по-малко, подчерта вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Тази Коледа добавки ще има за хората с доход под 286 лв. на месец и за целта правителството отдели днес 50 млн. лв., обясни Калфин.

Депутатите от АБВ ще внесат предложение към актуализацията на бюджета да има коледни добавки за всички пенсионери, за което са нужни още 60 млн. лв., съобщи още социалният министър. “Ако има възможност за намирането на допълнителните средства, това е една добра кауза, за която да се дадат”, заяви той. Калфин подчерта, че увеличението на ниските доходи е добра икономическа мярка, от която потреблението в страната ще расте.

Вицепремиерът благодари изрично на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, че са намерили средства за коледните бонуси.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.