iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Вземаме все по-малко кредити

Вземаме все по-малко кредити 11_1448466818

Бизнесът и гражданите ограничават взимането на нови кредити, като в края на октомври общият обем на отпуснатите заеми от банките е 50,308 млрд. лв., което е със 100 млн. лв. по-малко спрямо предходния месец. Това обявиха от БНБ.

Така продължава тенденцията от летните месеци за свиване на кредитирането. Макар, че през септември имаше раздвижване на пазара и обемът на кредитите нарасна с 241 млн. лв., това не може да обърне общата тенденция на спад. Така в края на октомври обемът на отпуснатите заеми от банките е със 79 млн. лв. по-малък спрямо края на 2014 г.

През октомври кредитите за бизнеса се свиват с 35 млн. лв. до 30,824 млрд. лв. Заемите за гражданите за месец намаляват с 18 млн. до 18,32 млрд. лв., като ипотечните заеми се свиват с 8 млн. до 8,68 млрд. лв. Кредитите за финансовите предприятия също намаляват - с 46 млн. до 1,165 млрд. лв. Само при потребителските заеми на гражданите има леко раздвижване като през октомври те нарастват с 12 млн. лв. до 7,381 млрд. лв.

Явно бизнесът ограничава инвестициите си, а хората предпочитат да купуват жилища със спестени пари като доплащат малка част от цената на имота със заеми. Нараства обемът само на потребителските кредити, които хората взимат за са покрият неотложните си разходи. Наред с това гражданите и бизнеса продължават да трупат пари в банките като за месец обемът на депозитите е нараснал с 582 млн. лв. до 61,524 млрд. лв. В тази ситуация лихвите по влоговете явно ще продължат да падат.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

11-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.