iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат базисна цена на чадърите и шезлонгите на българските плажове

Въвеждат базисна цена на чадърите и шезлонгите на българските плажове  07_1469023853

"Въвежда се базисна цена на чадърите и шезлонгите на българските плажове – 2, 3 и 4 лв. Изискването ще бъде заложено във всички процедури за отдаване на концесия на морски плажове, които предстои да бъдат обявени и ще действа още от следващия летен сезон." Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на Министерски съвет.

Тези промени са записани в измененията и допълненията на Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и в минимални критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж, които кабинетът прие на днешното си заседание.

„С оптимизирането на методиката ще се отчете спецификата на плажовете като ще се намалят цените на плажните принадлежности и ще се насърчат предлагането на допълнителни услуги“, каза министър Ангелкова.

По думите й се залага 40% тежест за предлаганата цена за един брой чадър и шезлонг при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия, като във всички формули се определят базисна цена за 1 брой чадър и 1 брой шезлонг. Цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта и наличието на леглова база в населеното място, до което се намират.

За плажове разположени до населени места под 10 хил. души, цената ще е до 2 лв., в такива с над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв. „Тези промени са резултат от работата на правителството и ще променят качествено българския морски туристически продукт“, подчерта Николина Ангелкова.

Тя обясни, че всички концесии, които изтичат ще бъдат отдавани по новата методика. Сред тях са и 15 големи, посещавани плажа (Несебър – стар град, Дюни, трите части на плажа на Св. Влас и др.).

За действащите договори ще бъдат водени индивидуални разговори за прилагане на новите правила. В отговор на журналистически въпрос, министър Ангелкова съобщи, че вече има подадени над 200 сигнала на специалния телефон за нередности на морските плажове. Около 160 от тях са постъпили по телефон и около 40 – по e-mail.

Основно министерството е било сезирано за неспазване на свободната зона от страната на концесионери/наематели, както и отделни случаи свързани с чистотата на морските плажове. „От тази седмица имаме и мобилна група на място на Черноморието, която да проверява постъпилите сигнали на морските плажове“, допълни Николина Ангелкова.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.