iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Върнали са данъка на една трета от хората с минимална заплата

Върнали са данъка на една трета от хората с минимална заплата 06_1433421915

Около една трета от хората, декларирали доход до размера на минималната работна заплата за 2014 г., са възстановили данъка си. Това съобщи шефът на дирекция Комуникации в НАП Росен Бъчваров.

Законът позволяваше на данъкоплатци с годишен доход до 4080 лева, или 12 минимални заплати от 340 лева, да получат обратно данъка върху доходите си за миналата година. Около 10 хиляди са общо данъчните декларации за най-нискодоходните граждани, подадени в НАП, като оценката ни до момента сочи, че около една трета от тях реално са си получили данъка, коментира той. Причината е, че данъкът не се възстановява дари човек да има един лев страничен доход като лихва по дебитна карта или социални помощи за дете.

Общо от облекченията и отстъпките, давани в рамките на данъчната кампания, у гражданите са останали 20 млн. лева. 5-процентната отстъпка за деклариране на данъка по електронен път до края на март е струвала на хазната 2 млн. лева.

"Това показва, че плоският данък е не съвсем плосък, доколкото съществуват нормативно признати разходи и широка категория данъчни облекчения, които допълнително намаляват облагането. И в този смисъл, честността изисква да се каже, че данъкът върху доходите на физическите лица в България е относително още по-либерален, отколкото проформа наименованата 10-процентна ставка", каза Росен Бъчваров.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.