iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вносът на коннтрабандните цигари пада

Вносът на коннтрабандните цигари пада 11_1448805288

Делът на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на тази година спадна до 13.4%. По този начин е отчетен значителен спад от 4.7 процента спрямо предходното проучване, проведено през четвъртото тримесечие на 2014 г. (18.1%).

„Това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години, откакто се провежда проучването в България“, обявиха компаниите и отчетоха резултатите от проявената решителност и политическа воля на правителството, както и от засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година. От началото на годината досега бяха проведени няколко съвместни кампании срещу контрабандата на папируси на държавните институции с производители на цигари.

Въпреки общия спад и видимото намаление на нивата в определени градове, все още нивата на потребление на незаконни цигари остават високи в няколко града - Свиленград 49%, Благоевград 31.8%, Пазарджик 31.1%, Монтана 29.8%, Кюстендил 25.5% и др.

„Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството – мотивите за това са както фискални, така и принципни“, заяви министър Румяна Бъчварова на работната среща с представители на петте водещи тютюневи компании. Анализът от проучването сочи положителна тенденция и постигнато най-ниско ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години. Вицепремиерът посочи, че в изпълнение на заложения от правителството приоритет в ГДБОП бе създаден Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. В него заедно работят представители на всички институции, имащи отношение към проблема. Заложеният формат вече дава своите резултати и доказва ефективността си.

По думите на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, благодарение на предприетия съвместен подход и концентрирането на усилията на МВР, Агенция „Митници“ и НАП бе постигнато значително ограничение на контрабандата с акцизни стоки. Той също изтъкна ролята на Центъра, ситуиран в ГДБОП, за взаимодействието и координацията на екипите, като по този начин е постигнато и ограничаване на организираната контрабанда.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов посочи успешната съвместна работа с партньорските служби, в резултат на която при международни операции са разбити 5 нелегални фабрики за производство на цигари на територията на Европа.

„През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 %. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината“, каза директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.