iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Вноссните ябълки са пълни с пестициди

Вноссните ябълки са пълни с пестициди 06_1434541565

53 различни пестицида са открити в почвените и водните проби, които са взети за анализ през април от ябълковите градини в 12 страни от Европейската общност. Освен това 70% от идентифицираните химични съединения са с много висока цялостна токсичност при хора или при диви животни.

78% от почвените проби и 72% от водните проби съдържат остатъци от поне един пестицид. Това стана ясно вчера от „Анализ на пестициди в европейски ябълкови градини“, разпространен от „Грийнпийс” - България. Резултатите от тестовете показват, че няколко на брой химикали се използват в производството на ябълки в Европа и остават в почвата, замърсявайки екосистемите след прилагане, предупреждават експертите от организацията.

Най-големият брой химични съединения в почвата са открити в Италия, следват Белгия и Франция. При водните проби най-много пестициди - 13 от 3 проби, има в Полша, следвани от Словакия - 12 пестицида от 3 проби, и Италия - 10 от 2 проби. От 38-те химични съединения, открити в пробите от вода, 8 са с много висока токсичност към водни организми.

Оказва се също така, че 8 от пестицидите, открити във всички проби, са много отровни към пчели. Анализът показва още, че

седем от откритите пестициди в момента не са разрешени за употреба в ЕС

и могат да бъдат използвани само ако има получени извънредни разрешения от държави членки.

От „Грийнпийс“ призовават в Европейския съюз да забранят използването на синтетични химически пестициди на европейските полета.

Страната ни не е включена в пролетното изследване на организацията, но ще участва в проучване, чиито резултати ще бъдат огласени през есента, съобщиха за „Монитор” от българския офис на организацията.

В България ябълките са с най-голям относителен дял от общото производство на плодове - 32%, следват черешите - 19,7%, прасковите – 18%, и сливите – 14,6%, сочи аграрната статистика. През миналата година въпреки намалелите площи с ябълки продукцията се задържа около нивото от предходната година поради увеличение на средния добив до

най-високото ниво за последните 5 г.

В същото време вносът на ябълки – един от считаните за най-засегнати продукти от руското ембарго, намалява с 25% на годишна база. Това обаче се дължи на значително свиване на вноса от трети страни, докато в същото време доставките от ЕС нарастват.

По магазините у нас се предлагат ябълки от Полша, Италия, Белгия, Унгария и другите страни от общността.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Декември-2016

26-Декември-2015

27-Декември-2013

26-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com