iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вноските на младежите за втора пенсия вече са в НОИ

Вноските на младежите за втора пенсия вече са в НОИ 02_1424958799

Осигурителните вноски на младежите, които от началото на годината са започнали първата си работа, вече са постъпили в Националния осигурителен институт (НОИ). Това бе предвидено с промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Информацията дойде от представители на пенсионно-осигурителни дружества по време на семинар, посветен на промените в КСО и въздействието им върху пенсионната система и икономиката на страната, организиран от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), съобщи сп. "Икономика".

Промените влязоха в сила от 1 януари 2015 г. Според новия текст, започващите за пръв път работа трябва в рамките на 12-месечен срок да изберат дали изобщо да се осигуряват във втория стълб на пенсионната система или цялата им осигуровка да отива в обществения фонд.

Вносителите на промените настояваха, че те не действат и няма да влязат в сила до март месец, когато се очаква поднормативен акт на Министерски съвет.

„Лъжа е, че промените в КСО в тази част, не действат", коментира главният изпълнителен директор на ПОД „Алианц България" София Христова.

По думите й, ако младежът изпусне 12-месечния срок, в който може да заяви дали иска да се осигурява в универсален пенсионен фонд (УПФ) или изцяло в първия стълб, „той остава доживот в НОИ".

Срокът за внасяне на вноските в Института е 25-о число на всеки месец, следващ месеца, за който се отнасят.

Христова посочи, че от 25 февруари 2015 г. първите вноски на младежите са вече в НОИ, като до 24 февруари 2016 г. те имат време да направят своя избор дали да останат там.

„Всеки месец забавяне води до пропуск на доходност от потенциални инвестиции на средства във втория стълб", изтъкна тя.

Всички участници в семинара посочиха, че на тази възраст младежите не се интересуват много от пенсионно осигуряване и ги определиха като „първите жертви" на този закон.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.