iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ВКС отряза Топлофикация, дава я в ръцете на Ковачки

Инж. Михаил Ризов

Върховният касационен съд отряза жалбата на "Топлофикация" Перник срещу оздравителната програма на дружеството. Магистратите пресякоха надеждите на предприятието за спасение и на практика го дадоха в ръцете на енергийния магнат Христо Ковачки. След отказа на ВКС да спре оздравителния план, дружеството трябва да изплати около 100 милиона лв. на кредиторите си. Почти всички задължения са към две приближени на Ковачки фирми - "Бови тур" и "Стийм трейдинг". Така Ковачки може най-сетне да вземе топлофикация без да плати нито лев.

Все още нямаме официално писмо за решението на ВКС. Категорично обаче няма как да издължим тези 100 милиона, коментира директорът на дружеството Михаил Ризов.  Той очаква след неиуспешните обжалвания пернишкият съд да пусне в  ход загробващата оздравителна програма. Без резултат остава засега и сигнала на Ризов до главния прокурор за това, че структури на Ковачки точат пернишката фирма.

Оздравителният план е приет през ноември 2009 г. Заради обжалванията от ръководството на топлофикация обаче той все още не е влязал в сила. Удар по дружеството нанесе миналата година и НЕК. Заедно с още десетина ТЕЦ-ове в страната, пернишкия трябваше да връща уж надплатени суми по произведен ток. НЕК успя чрез удръжки да прибере около 3 милиона от и без това изтънялата кесия пна топлофикация, но след протеста на засегнатите фирми преустановило "наказанията" през миналия ноември в началото на отоплителния сезон, обясни Ризов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.