iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Високият долар повиши цените на техниката

Високият долар повиши цените на техниката 03_1425979754

Повишават цените на техниката заради повишаването на курса на долара. Това започна да се усеща леко още в началото на годината, каза Николай Китов, собственик в "Техномаркет".

Практически почти всички модели телевизори са поскъпнали в сравнение с преди Нова година. "Най-лошото е, че ще продължават да поскъпват, но ние се опитваме да направим така, че поскъпването да е по-малко, отколкото е увеличението на долара. Гледаме да олекотим удара", заяви той.

За една година курсът на долара се покачи с над 27% спрямо еврото. Доларът достигна нов 11-годишен връх от 1,0837 долара за евро, а фиксингът на БНБ беше определен на ниво 1,80 лв. за долар. "Следващото ниво, което трябва да следите, е 1,0765 долара за евро. Нашият краен таргет е 1,05", написаха анализатори на RBC Capital Markets до своите клиенти. Ако прогнозата се сбъдне, доларът ще стане 1,86 лв.

Повишават се цените и на ИТ техниката, обясни за "Стандарт" Николай Китов. Забелязва се поскъпване на техниката с около 3% през февруари спрямо края на миналата година, а за март се очаква да стане към 5%, каза Китов.

Рекордното поскъпване на долара неминуемо ще се отрази на продукти, които не се произвеждат в Европа, защото себестойността им е в долари, каза Божидар Колев, собственик на "Технополис". Това ще стане постепенно. Големите фирми имат буфери за фиксирани курсове за определен период от време и голяма част от тях засега са застраховани от валутни промени, обясни той. "Полагаме всички усилия това нещо да се случи по-плавно. Хубавото е, че голяма част от продуктите са произведени в Европа и на тях това ще се отрази минимално, а може и въобще да не се отрази", каза Божидар Колев. На едрата бяла техника курсът на долара ще се отрази минимално, защото 90% от производството е съсредоточено в Европа, заяви той. Но на дребната бяла техника вероятно цените ще скочат повече. Част от телевизорите също се произвеждат в Европа, но голяма част от компонентите им се правят в Азия. Промените в цените ще се усетят, когато старите доставки се изчерпят и дойдат нови, с по-висока себестойност, обясни Колев. "Високият курс не е от вчера или днес, от средата на 2014 г. започна покачване. Смятам, че през пролетта и лятото това поскъпване ще се усети най-много", каза Божидар Колев. Скоро ще започне изтичане на договорите, сключени на старите цени. "Но в същото време специално за черната техника и ИТ техниката пролетта и лятото излизат нови модели и по-скоро в тяхната себестойност ще се отразят тези валутни промени", заяви той. В същото време обаче старите модели поевтиняват.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.