iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вероятно еднодневните трудови договори ще създадат проблеми при определянето на трудовия стаж

Вероятно еднодневните трудови договори ще създадат проблеми при определянето на трудовия стаж 04_1429265316

Предложението за въвеждането на еднодневни трудови договори до известна степен ще намали негативния ефект на сивата икономика, каза независимият финансов експерт Мика Зайкова.

Според нея обаче възникват редица въпроси, свързани с осигуровките на тези почасовo наети работници. Експертът обясни, че е твърде вероятно с еднодневните договори да се създадат трудности при събирането на осигурителен стаж.

„Ще ви дам един реален пример – един човек отива да бере череши и му дават такъв договор, но този договор би трябвало да има талонче или квитанция в три екземпляра. Единият да отиде в НАП, респективно и в НОИ, за да може да се отчете неговият трудов стаж, а другият талон да остане в работодателя, за да може той да се отчете, и третият да бъде в работника“, уточни Мика Зайкова. Тя добави, че в тази ситуация работникът трябва да направи архив от голяма по обем документация, за да може, когато дойде времето му за пенсия, да докаже, че наистина е имал стаж.

Финансовият експерт каза още, че при въвеждането на еднодневни трудови договори не са изключени злоупотреби, тъй като работодателят може да купи кочан с договори от държавата, но да попълва конкретни имена в тях само при проверки. Зайкова коментира и вероятността хората да получават пенсия от 1300 лева и заяви, че това би се случило след повече от сто години.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.