iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Веднага започна война за чадър и шезлонг на плажа

Веднага започна война за чадър и шезлонг на плажа 06_1434457853

От първия ден започваха скандалите за чадър и шезлонг на плажа в Слънчев бряг, като туристи в курорта са поискали неустойка от хотелиерите затова, че от тях се иска да плащат на плажа за шезлонг и чадър.

Управители и собственици на хотелите край южния плаж в Несебър се оплакаха пред медиите, че концесионерът е

запълнил плътно свободната до преди седмица плажна ивица

Пред „Монитор” концесионерът Кирил Спасов обясни, че той е спасил законовата процедура половината от ивицата да бъде свободна и изпълнява схемата, която ежегодно се одобрява от Министерство на регионалното развитие.

Тази година шезлонгите и чадърите са на зони през 100 метра по схемата – 100 метра платени, 100 метра – свободна територия. Това се е наложило и от новите атракции, които концесионерът въвежда.

„На практика от близо половин километровата плажна ивица 52% са свободна територия, но тя е разделена на зони и това може да се установи във всеки момент”, твърди Спасов.

Летовниците обаче са недоволни, че в свободните зони, където уж може да си разположат чадърите, има лодки, батути, водни колелета и други атракциони.

Проблемът според него е в самите хотелиери, които не искат да плащат по никакъв начин за плажното спокойствие на гостите си. Той е предложил на недоволните от новото разпределение опцията хотелите да плащат по 10 лева на ден за чадър и два шезлонга и ако преценят, да включат тези пари в стойността на почивката. Хотелиерите обаче не били съгласни.

Ако обаче концесионерът направи пред тези хотели свободни територии, ще ощети други от хотелите, пред които до това лято териториите са били платени.

„Концесията ни е от 10 години и проблемът е, че има местни хотелиери, които искат всичко да им е без пари, сипят негативни коментари, а после се сърдят защо няма туристи по нашето Черноморие”, недоволства концесионерът.

Сезонът по Южното Черноморие започна с 56 безстопанствени плажа. В Добруджа също има 15 ивици без охрана.

Те са били неатрактивни за фирмите, тъй като достъпът бил затруднен или бурите на юг са изяли пясъка, а на север сезонът е къс и няма толкова туристи.

Държавата беше предприела инициативата да раздели ивиците на по-малки с надеждата, че може по-лесно да намери стопани, но и това не помогна. Сред неатрактивните ивици, които и тази година ще останат безстопанствени, са „Смриките”, „Иракли”, „Атанасовска коса”, „Крайморие север”, „Малък Оазис”, „Царево север”, „Скалите”, „Липите” и др.

През тази седмица служители от областната администрация ще обходят ивиците в областта, за

да поставят предупредителни табели „Неохраняем плаж!

Къпането забранено!” и „Внимание! Неохраняем плаж!”. Обозначителните знаци са на три езика и ще бъдат поставени на видими места. Броят им е в зависимост от големината на плажната ивица и входовете до нея, обясниха от областната администрация. След това същите служители периодично ще проверяват през целия сезон за наличността на табелите.

Правят търгове за 10 плажа

Най-много наематели ще се търсят в Поморие, а най-висока начална цена е обявена в Приморско.

Последващи търгове с тайно наддаване за 10 държавни плажа ще бъдат проведени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Те бяха обявени в края на май и за всички е даден срок за наемане 5 години. Търсят се наематели за Част 1 от плаж “Дуранкулак” в община Шабла, като за него начална годишна наемна цена на обекта е 3853 лв. без ДДС. Втората пясъчна ивица, обявена на търг в Добричко е част 4 от плаж “Добруджа” в същата община. За него наддаването ще тръгне от 4315 лв. Трети в списъка е част 3 от плаж “Каварна”. За него минималната годишна наемна цена е12 753 лв.

На юг по брега се търси стопанин още за плаж “Тузлата” в община Балчик, като за него наддаването ще тръгне от само 2616 лв.

Във Варненско за наемател ще се наддава за „Галата - изток” във Варна, началната определена годишна цена на търга е 4864 лв., без ДДС.

В Поморие се предлагат за стопанисване няколко плажни ивици: Част 3 от „Ахелой - юг”, за която наддаването тръгва от 3379 лв, части 1 и 2 от „Европа”. С първоначална цена от 4941 лева, без ДДС, части 8 и 9 от „Европа”, с начална годишна наемна цена от 3377 лв., и. „Поморие - север”, който е с най-висок старт за наддаване от 31 448 лева, без ДДС.

Последният плаж, за който МРРБ обяви преди време търг е част от „Приморско - юг”. Той е и с най-високата начална годишна наемна цена от всички от 97 018 без ДДС.

Заявления за участие в търга се приемаха до края на работния ден вчера и не е ясно за колко от имотите е проявен интерес от страна на кандидат наематели.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.