iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече ще могат да се наемат работници на трудов договор само за един ден

Вече ще могат да се наемат работници на трудов договор само за един ден 04_1429863327

Нов вид трудов договор ще позволи на земеделските производители да наемат работници само за един ден или за осем работни часа, като засега тази възможност ще важи само за регистрираните в земеделското министерство производители на плодове и зеленчуци и на рози, за да се тества как работи.

За да си наеме служител за един ден, работодателят ще трябва обаче да се разходи до две институции. Първо трябва да отиде в НАП, за да плати предварително пълните осигуровки върху осемте часа работа, а след това в Инспекцията по труда ще му издадат самият договор. Тези промени в Кодекса на труда представиха вчера министрите на труда и на земеделието Ивайло Калфин и Десислава Танева. Текстовете все още не са пуснати за обществено обсъждане, не е готова и наредбата за реда, по който ще се издават договорите. Калфин обаче се надява кабинетът да ги приеме до началото на май, за да влязат след това в парламента.

Купувайки договора от НАП, производителят ще предплати осигуровките за пенсия, трудова злополука и здраве (няма да се плаща за майчинство и болест). След това Инспекцията по труда ще му издаде самият договор, като той няма да се регистрира в НАП, както останалите договори, а ще се води в специален регистър. За сектор "Плодове и зеленчуци" минималният осигурителен праг е 383 лв., тоест за един ден надницата ще е около 18 лв. Върху тях трябва да се приспаднат 25.8% осигуровки, или 4.60 лв., но те се делят между служител и работник. Така минималната нетна надница на ден за берачите на плодове не може да е по-ниска от 16 лв. Плащането на работника ще става ден за ден. Не е ясна логиката на това договорите да се издават от ГИТ вместо от НАП. Калфин обясни, че така са се разбрали институциите. По думите на министъра за един ден работодателят ще получава договорите си.

Социалното министерство очаква този договор да извади на светло сезонните работници в земеделието. За целта на хората, които получават социални помощи и обезщетения за безработица и бъдат наети за ден, няма да им се спират плащанията, нито ще се прекратява регистрацията в бюрото по труда. Тази работа ще се води и за общественополезен труд - в момента, за да се вземат помощите, човек трябва да полага общественополезен труд 14 дни в месеца. Освен това дневната надница няма да влиза при определянето на дохода на хората, за да получат помощите за отопление.

Между 60 и 100 хил. работници очаква министерството да бъдат наети на новия договор, а финансовият ефект за бюджета от осигуровките им да е 30-40 млн. лв. годишно. За да не се превърне в постоянна заетост, ще се въведе ограничение - един работник може да бъде нает на еднодневни трудови договори за 90 дни годишно, а за работодателя няма ограничение колко работници може да наеме така. Това ще се брои за осигурителен стаж, но не и за трудов стаж. Работодателят ще удостоверява за кой точно служител е внесъл осигуровките чрез декларациите, които и сега се подават в НАП до 25-о число на месеца. Тогава ще се плаща и 10% данък. Ако работодател пък си предплати повече договори, отколкото са му необходими, в крайна сметка НАП ще му връща парите.

ГИТ ще получи информацията от земеделското ведомство за регистрираните земеделски производители. Освен това ще получи и параметрите за съответната работа - например за колко време и с колко работници може да се обере един декар череши, за да не се допускат злоупотреби фирма да си плати за 10 работници, а да са й нужни 20.

ОЩЕ ПРОМЕНИ

Калфин предлага още две промени в КТ. Едната промяна е за по-облекчени условия за гъвкаво работно време - с изричното разрешение на работодателя служителят да може да си избере как да изработи 40-те часа седмично, включително да работи и от вкъщи извън часовете, в които е задължително да присъства на работното място. "В Европейските институции е разрешено служителите да си отработват часовете между 7 и 20.30 ч. У нас и сега съществува тази възможност, но има ограничения", каза министърът. Другото предложение е платеният годишен отпуск за работещи родители с 4 и повече деца също да стане 2 години, както е сега за до три деца. В момента, ако семейството има 4-то дете, има право на платен отпуск година и половина и още шест месеца неплатен.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.