iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече ще доказват стажа на самоосигуряващите се на базата на наличната информация

Вече ще доказват стажа на самоосигуряващите се на базата на наличната информация 03_1425546409

Националният осигурителен институт (НОИ) оставя в историята хартиените осигурителни книжки, които всички самоосигуряващи се лица бяха длъжни да попълват, за да могат да се пенсионират.

От 1 юли НОИ спира да издава такива книжки, а осигурителният стаж и доход при самоосигуряващите се ще се доказва на базата на наличната информация в НАП и НОИ. С промени в 7 наредби правителството премахва и други бумаги и режими за НОИ, които ще доведат до известни облекчения на фирмите и гражданите.

В момента попълването и заверката на осигурителна книжка е задължително за всички със свободни професии, земеделски производители и тютюнопроизводители, еднолични търговци. В книжките се вписват работните дни за всеки месец от годината, за които са внесени осигурителни вноски, както и месечният осигурителен доход. За заверката на самите осигурителни книжки нямаше срок, но от НОИ препоръчваха това да става ежегодно. От 1 юли тези текстове се отменят и издаването на нови книжки се преустановява. За периоди на осигуряване преди тази дата ще се иска издадената и заверена осигурителна книжка по досегашния ред.

По-малко хартии ще се изискват и по линия на изплащане на обезщетенията за безработица. В момента обезщетенията се получават срещу 2 документа. Останалите без работа първо трябва да подадат заявление, че искат да го получават, а отделно от това да подадат и декларация с посочване на банкова сметка, в която да се превежда сумата. Социалното министерство, което е вносител на промените в нормативната уредба, се е сетило, че няма нужда от два отделни документа, а информацията за банковата сметка може да се посочва в заявлението за получаване на обезщетението. Двете хартии си съжителстват от 2009 година.

С два месеца закъснение правителството е успяло да си поправи и две наредби, свързани с въвеждането на електронни болнични. От 1 януари болничните листове се регистрират по електронен път, като това стана задължение не на фирмите, а на личните лекари. Покрай промяната в този режим отпада със задна дата и задължението фирмите да предоставят копие на болничния при трудови злополуки, както и при установени професионални болести. С изменения в съответните наредби правителството е отразило и одобрените от парламента промени в условията за пенсиониране - със замразяването на възрастта за пенсиониране и повишаването на стажа с 4 месеца, отчетен е и по-дългият период за изчисляване на обезщетението за майчинство. То вече ще се смята на база 24 вместо 18 месеца.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.