iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече се предлагат по-малко обзаведени квартири в София, отколкото се търсят

Вече се предлагат по-малко обзаведени квартири в София, отколкото се търсят 09_1441785263

Предлагането на мебелирани и достъпни квартири в София, които се търсят главно от хора с по-ниски доходи от провинцията, е по-малко от търсенето, научи „Монитор”.

“Интересът към този тип апартаменти сега е леко засилен, а се оказва, че предложенията са по-малко”, каза Тихомир Цаков от агенция „Аристо”. „Става проблем да се намери прилична квартира на сносна цена”, поясни той. По думите му хора, уредили се на работа в столицата, ученици и студенти търсят почти всичко - от големи жилища, където да се настанят по няколко души, за да им излезе по-изгодно, до гарсониери за сам човек.

Според него друга трудност в момента е, че повечето брокери не обменят информация с колегите си. „Най-често те предпочитат да контактуват директно само с бъдещите наематели. Това затормозява работата на всички ни”, алармира Цаков.

Добромир Ганев от „Форос” смята, че традиционно към края на август и началото на септември става раздвижване на пазара на наемите в големите градове. „Така в рамките на много кратък период от време почти всички останали свободни квартири си намират наематели. Търсе-нето е по-голямо винаги в кварталите близо до метрото или друг удобен транспорт”, уточнява той. Според него засега няма силно изразен стремеж от страна на собствениците да се възползват от повишения интерес и да вдигат наемите. По думите му евентуален по-силен ръст на наемите може да бъде провокиран единствено от евентуално по-чувствително нарастване на миграцията към големите градове.

„Например ако по-голяма част от завършилите вече студенти не напуснат квартирите си, би могло да се увеличи дефицитът на жилища. Процесът обаче трябва да се проследи за по-дълъг период от една година”, смята брокерът.

В момента в София се предлагат за наемане около 650 стаи, сочи статистиката на един от имотните сайтове. Средният наем за тях е 80 евро. В центъра цената е с двайсетина евро отгоре, а в „Лозенец” - към 90 евро на месец.

Обзаведените гарсониери без квартирант в столицата са около 800. В центъра те могат да се наемат средно по 220 евро, в „Лозенец” - около 210. В останалите райони на София наемите са силно зависими от местоположението и най-вече от наличието на удобен транспорт, както и от качеството на обзавеждането.

Липсата на гараж отблъсква клиенти от центъра

Немалко от наемателите на жилища искат то да бъде с гараж. Особено това важи за центъра на столицата и някои други плътно застроени южни квартали, споделят брокери. Според тях за хубави имоти с гараж много по-бързо се намират квартиранти. Статистиката на сайтовете сочи, че от всички оферти за обзаведени гарсониери едва десетина са с гараж и нито една от тях не е в центъра, пише "Монитор".

При двустайните броят им е 20 пъти по-голям, но по-най-груби сметки това са сигурно не повече от 4-5% от обявите. Над 500 обаче са офертите за даване под наем на тристаен с гараж в София. При четиристайните и многостайните те са около 450, което е половината от общия брой на офертите за този тип жилища. Почти по същия начин стоят нещата с мезонетите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.