iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В страната има над 5 000 свободни работни места

В страната има над 5 000 свободни работни места 01_1452582787

Над 5670 са свободните места в бюрата по труда в страната, като това сочи проверка в електронната трудова борса към Агенцията по заетостта.

В Софийско най-много се търсят охранители и шофьори на тирове. За първата позиция има обявени 120 свободни работни места, а за тираджии местата са около 95. Между 420 и 600 лева варира заплатата на един охранител. Търсят се шофьори предимно за международни превози - Испания, Белгия и Холандия, като заплащането е доста солидно - 3100 лева.

Сред най-търсените са и кредитните специалисти. Има обявени 90 свободни места. Четвърти и пети в класацията са готвачите и застрахователните агенти. Около 40 са свободните места за софтуерни и ИТ специалисти. При тях заплащането е около 1200 лева, но и изискванията са по-високи - задължително владеене на чужд език. Най-високата заплата, която предлага работодател в София, е над 6000 лева и е за длъжността на продуктов мениджър.

В Пловдив най-много се търсят монтажисти и оператори на машини. Работодателите в областта имат нужда и от 15 шивачки и 20 печатари. Във Варна пък има нужда от електрозаварчици. За тази длъжност има обявени 20 свободни места. 20 души се търсят и за ремонт на корабни корпуси.

В Бургас бизнесът е обявил най-много свободни места за монтажници на кабели и машинни оператори. Има нужда и от 18 домашни санитари, чиито възнаграждения са около 420 лева.

В морската столица се търсят медицински сестри и акушерки. Свободните места за тях са 13, парите, които биха могли да получават, са до 615 лева. Сред тях е и длъжността на т.нар. здравен медиатор, чиято основна задача е да подобрява здравния статус в ромските общности. Търсени се оказват и учителите - има 8 такива обяви.

Безработните, който са регистрирани в бюрата по труда, са над 346 000 души. Сред тях преобладават хората между 25 и 50 години. Агенцията по заетостта за втора поредна година набира кандидати за работа в селското стопанство в Португалия.

Търсят се работници за бране на плодове. Заплащането ще варира между 725 и 1100 евро в зависимост от продуктивността. За целта ще се организират трудови борси. В Пловдив борсата е на 18 януари, в Русе - на 19 и на 20 януари, а в столицата - на 21 януари.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.