iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В област Перник работодателите не плащат извънредния труд

В област Перник работодателите не плащат извънредния труд 04_1398837711

В област Перник работодателите не спазват работното време и не плащат извънредния труд. Работниците им се трудят през почивни и празнични дни, но работодателите погазват Кодекса на труда, по силата на който трябва да изплащат двойна надница.

Работници се трудят извънредно без това да се отчита от чорбаджиите, изцеждат ги 3 поредни дни по 12 часа без да се спазва задължителната почивка между дните. В края на седмицата работниците нямат необходимата 48-часова почивка за възстановяване. Това са все нередности, констатирани от осемте инспектори на дирекция „Инспекция по труда” в Перник по време на 354-те проверки, правени през първите три месеца на 2014 г., съобщи директорът Георги Бонев.

170 са пропуските от страна на работодателите за неспазване на работното време. Чести са и нарушенията при неспазването на отпуските. Установени са 130 подобни нередности, при които на хората не се дава пълният брой почивни дни или пък не им се разрешавана отпуска в съответната година. Среща се и формално ползване на отпуска – работникът си е пуснал молба за почивка, но в същото време работи.

В област Перник зачестява неизплащането на заплатите, заяви Георги Бонев. В момента по сигнал на работници се прави проверка във фирмата по чистотата „Лиел Констракшън” /бившата „Стройинженеринг”/ заради неизплащането на възнагражденията. През месец май компанията трябва да излезе с конкретно решение, обяви Бонев. На фирмата са наложени актове и предписания още от началото на годината, но не са били изпълнени.

В региона са установени 123 нарушения по заплащане на труда. Инспекторите са съставили 38 акта за установяване на административни нарушения за първите три месеца на 2014 г., като 6 от тях са наложени за несключени договори.

Гражданите най-често се оплакват от несключени трудови договори и неизплатени заплати. 45 от проверките Инспекцията по труда е правила по постъпили сигнали и искания на работници. Това е добро начало, хората се чувстват по-сигурни, има къде и към кого да се обърнат при нередности, коментира Бонев.

Обикновено големите предприятия са най-изрядни, тъй като имат по-големи възможности, заяви той.

1874 са констатираните нарушения, като от тях 565 са по здравословни и безопасни условия на труд, а останалите са по трудови правоотношения. Издадени са 1743 задължителни предписания за изпълнение.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.