iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В хазната ще влязат още пари от повишаване на акцизите на горивата

В хазната ще влязат още пари от повишаване на акцизите на горивата 10_1443690578

71 млн. лв. допълнително ще влязат в хазната през 2016 г. от повишаването на акцизите за горивата за отопление, като това стана ясно на заседанието на енергийната комисия към НС, на което депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

От 1 януари 2016 г. акцизът за газьола и керосина за отопление ще се повиши от 50 лв. на 645 лв. за 1000 л. А акцизът за втечнения нефтен газ (LPG) става 340 лв. за 1000 кг, при положение че в момента горивото е с нулев акциз, ако се използва за отопление. Така акцизите на горивата за отопление ще се изравнят с тези за останалите горива. Като целта е да се пресекат измамите.

Масово горива, които трябва да служат за отопление, в момента се използват за моторни горива, каза Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация и добави, че асоциацията подкрепя тези промени. Депутати обаче повдигнаха въпроса защо трябва да се повишава акцизът на мазута при положение, че той не може да се използва от автомобили.

С промените в закона се приема и график за повишаване на акцизите за цигарите. От 2016 г. специфичният акциз ще бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. А пропорционалният акциз ще се вдигне от 23% на 38% от продажната цена за 2016 г., 40% за 2017 г. и 42% за 2018 г. Очакваният максимален положителен ефект за бюджета за три години само от промяната в съотношението на акциза е 120 млн. лв.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.