iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В четиризвездните хотели трябва да ни носят салатата до десетата минута

В четиризвездните хотели трябва да ни носят салатата до десетата минута 05_1431154148

Салатите и аперитивите трябва да бъдат поднесени до 15-ата минута от поръчването им. Това важи за най-разпространения тип заведения за хранене у нас - ресторантите с 3 и 2 звезди.

Това са изискванията на новата наредба за категоризиране на туристическите обекти, която бе пусната за обществено обсъждане в петък. Според документа, ако заведението е 5 или 4 звезди салатите трябва да се носят до 10 минути. За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави, пише в документа. Навсякъде отварянето на бутилираните напитки - безалкохолни, бира и вино, трябва да става пред очите на клиента.

Това са правила за сервиране по учебник, които се преподават във всички училища по туризъм и ресторантьорство, уточниха за "Труд" от Министерството на туризма. Проектонаредбата е консултирана с браншовите организации, но след 14-те дни обществено обсъждане може да се нанесат промени в някои текстове, допълниха от ведомството. Но, ако искате салатата ви в ресторанта да е току-що направена, естествено ще трябва да почакате няколко минути, коментираха ресторантьори пред "Труд". Но наредби с подобни изисквания за време на сервиране няма в заведенията за хранене в Германия или Сърбия, например, допълниха специалисти в бранша.

Проектонаредбата за категоризация на туристическите обекти може да бъде видяна в сайта на министерството на туризма www.tourism.government.bg.

В документа за първи път се въвежда регламент за условията, на които трябва да отговарят апартхотелите и хостелите. Така например хостелите вече задължително трябва да предоставят безплатна карта на града, както и достъп до оборудвана кухня, дневна с телевизор, телефон и интернет, както и почистване на стаята.

Наредбата разделя видовете туристически обекти в две категории. В клас А влизат хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили. В клас Б са включени семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала, къмпинги и т.н.

Въведени са и минимални изисквания за къмпингите, като например наличие на електро захранване и вода за палатките и караваните. Необходимата площ за една палатка е 50 кв. м , ако е в къмпинг три звезди, 40 кв. м (за две звезди) и 32 кв. м (за една звезда).

В срок от 6 месеца след приемането на наредбата всички действащи места за настаняване и заведения трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията. Новите обекти ще се категоризират по новите правила.

Обектите, които предлагат спа, уелнес и балнеоуслуги ще бъдат категоризирани по друга наредба. Министерството на туризма вече е на финала по нейното изработването. Там ще бъдат детайлно разписани процедурите по сертифициране на обектите, които ги предлагат. Идеята е да се пресече възможността всеки хотел или други вид туристически обект, в който има сауна и джакузи да може да се нарича "спа-комплекс", без да предлага съответните квалифицирани услуги. За това разделение от години настояват браншовите организации в туризма.

България на 49 място от 141 държави по конкурентоспособност в туризма

България е на 49 място в класация за конкурентоспособност на туризма сред 141 държави, направена от швейцарската фондация "Световен икономически форум". Страната ни се нарежда след Гърция и Турция, които са съответно на 31-во и 44-то място. След нас са Индонезия, Индия и Чили.

Индексът за конкурентоспособност на туристическия сектор е осреднен резултат от представянето в няколко области, оценени във възходящ ред от 1 до 7. Сред основните фактори са хигиената в курортите, медицински грижи за туристите, наличие на културни и природни забележителности, безопасност и визов режим.

Лидер в класацията е Испания с 5,3 точки, следвана от Франция и Германия с 5,2 точки. В топ пет са още САЩ и Великобритания. България е с общ среден резултат 4 точки. Най-висока оценка страната ни получава за благоприятната среда (5,1), която включва хигиена, бизнес среда, човешки ресурси, сигурност и безопасност. В отделните сектори на оценките България е по-назад - на 79-о място по транспортна инфраструктура и на 59-о по възможности за културен и бизнес туризъм.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.