iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличаватг се потребителите, които ползват смартфона си за банкиране

Увеличаватг се потребителите, които ползват смартфона си за банкиране 04_1429697429

Мобилното банкиране у нас се развива 5 пъти по-бързо от онлайн банкирането през последните 2 години, сочат оповестени вчера данни на УниКредит Булбанк. Те са за периода 2012 - 2014 г.

За последните 2 години потребителите, които ползват смартфона си за банкиране, са се увеличили с 470%, каза Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно" в банката. В същото време има ръст и на онлайн банкирането, но доста по-скромен - 84%. Потребителите използват онлайн банкиране средно 2 пъти на месец, докато през мобилните телефони това се случва средно 12 пъти на месец.

Според Минчева в момента мобилно банкиране най-често се използва за следене на баланси по сметките. "На следващо място са редовни плащания като лизинги и наеми", коментира още тя. Средната сума за мобилни разплащания е между 250 и 300 лв., обясниха още от банката.

Българските потребители са сред най-активните в пазаруването през мобилен телефон. Данни на Consumer Barometer with Google сочат, че 1/4 от смартфон потребителите в България са използвали устройството при последната си покупка. В Германия например 17% от потребителите са си купили последната вещ с телефона. Във Франция този процент е 16 на сто.

Според наблюденията на финансовата институция броят на клиентите, които използват някой от алтернативните канали като интернет или мобилно банкиране отчита съществен ръст. Оказва се, че 70% от ежедневните операции потребителите извършват извън банковите офиси. Въпреки това от УниКредит Булбанк подчертават, че развитието на модерните технологии няма да замени функциите на традиционните банкови клонове. Договарянето на ипотечен кредит например ще продължава да става лице в лице, каза Минчева.

Главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян коментира, че улесненията, които банките правят за клиентите си, не са безплатни, но удобството също струва нещо. Той даде за пример това, че изтеглянето на заплатата струва около лев, но удобството е много по-голямо от безплатното редене на касите на предприятията преди години.

ОЧАКВАНИЯ

Банковият сектор е в очакване на въвеждане на мобилни разплащания, обясни Цветанка Минчева.Тя обаче не успя да даде отговор кога у нас ще може да се пазарува само със смартфон. "Беше голяма битка кой стандарт ще остане водещ, цялата индустрия чакаше да разбере коя технология ще изберат водещите компании в производството на смартфони. Идеята на тези технология е тя да е масова. Търси се този пробив", коментира Минчева. В момента двете най-големи компании за смартфони развиват своите платформи за плащания.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.