iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се жертвите по пътищата

Увеличават се жертвите по пътищата 06_1435152642

Броят на жертвите по пътищата започва да се увеличава, като това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, където се проведе дискусия на тема: "Повишаване безопасността на движението по пътищата.

Мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия със средни и тежки телесни повреди или смърт", предаде Фокус.

"Убедена съм, че тази тема е изключително важна. Виждаме статистиката. Към момента броят на жертвите по пътищата започва да се увеличава. Една от причините е липсата на камери, имаме необходимост от промяна в законодателството и подзаконовата уредба. Предприехме мерки в МРРБ, за да променим подзаконовата уредба за техническите изисквания по безопасност. Създадена е Междуведомствена работна група. Ще направим спешни промени в съществуващите уредби. Има проблеми с велоалеите в някои градове", обясни Павлова. Тя посочи, че е въведено изискване за одит на пътната безопасност.

"От 20 000 републикански пътища, имаме 300 км магистрали, отговарящи на изискванията. Още по-трагична е статистиката на общинските пътища, които не отговарят на изискванията", допълни Павлова. По думите й, стотици милиони са необходими за инвестиция в предотвратяване на пътните инциденти. "Смятаме, че чрез Фонда за пътна безопасност, който е към министерството, може да се инвестира за изграждане на всички ограничителни мерки, намаляващи жертвите. От страна на МРРБ, работим по нормативната уредба. Готови сме да се включим в дебата за разпределянето на средствата от Фонда за пътна безопасност", каза още Лиляна Павлова.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.