iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Увеличават се новите пенсионери

Увеличават се новите пенсионери 11_1448127486

Предстоящото повишаване възрастта и стажа за пенсия от 2016 г. е увеличило рекордно броя на новите пенсионери, като статистиката на НОИ показва, че от януари до края на септември 83 241 души са получили лични или наследствени пенсии. Броят им е със 7841, или с 10,4% повече спрямо същия период на 2014 г., когато също имаше огромен наплив от кандидат-пенсионери.

Неотдавна управителят на НОИ Бисер Петков коментира, че увеличението е в рамките на очакваното и няма да се отрази негативно на бюджета на общественото осигуряване за 2015 г.

Пенсиите за стаж и възраст са се увеличили с 15%. Такива са получили 45 641 души - с близо 6000 повече, отколкото през деветмесечието на 2014 г. Сред тях са повече както хората, полагали тежък труд (I и II категория), така и работилите масовата трета категория труд.

През първите 9 месеца са се пенсионирали 2176 военни и полицаи - с 1,9% повече спрямо същия период на м.г. Вероятно броят им ще се увеличи значително до края на годината заради многобройните рапорти за напускане в МВР през последните седмици. По данни на синдикатите близо 2000 полицаи са пожелали да напуснат системата. Числото беше обявено при протестите заради планираното орязване на социалните придобивки в сектор “Сигурност”, от което управляващите се отказаха.

На фона на общия ръст пенсионерите по инвалидност леко намаляват. От януари до септември 23 620 души са получили пенсия поради общо заболяване. Броят им е с 447, или с 1,9% по-малко на годишна база. Социалните пенсии за инвалидност и за старост, които не са свързани с трудова дейност, се увеличават.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

14-Декември-2016

15-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.