iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се абонатите на интернет у нас

Увеличават се абонатите на интернет у нас 06_1434348907

На пазара на интернет у нас има огромен брой доставчици и бързо увеличаващи се абонати. Това сочи годишен доклад на Комисията за регулиране на съобщенията.

През 2014 г. в КРС са регистрирани почти 900 фирми за предоставяне на интернет, като реално 640 са извършвали този вид услуги. Спрямо 2013 г. броят на работещите на пазара доставчици се е умножил с нови 4%, а клиентите им са се увеличили с близо 21% само за година, става ясно от доклада.

Това е и сектор, който се модернизира изключително бързо и налага високоскоростните връзки - делът на потребителите на широколентов интернет (30-90 Mbps) е с 6.3% повече, а използващите свръхбърз интернет (над 100 Mbps) са се увеличили над 4 пъти.

Неслучайно България от години е сред отличниците в световни класации за бърз интернет на достъпни цени. А преди дни излезе глобално проучване на Rotten WiFi - компания, която наблюдава обществените WiFi и 3G/4G мрежи - според което страната ни е в челната десятка по качествен безжичен интернет на публични места. Въз основа на данните, събрани от обществените WiFi горещи точки в 172 страни, Литва е класирана първа в света със средна скорост от 15.40, а България е девета с 9.67, изпреварена с малко от технологичен лидер като Сингапур.

Успехите на страната ни в този сектор имат просто обяснение - това е един от малкото пазари, който държавата някак пропусна да регулира, и нормалната конкуренция си казва думата.

Показателно е, че стотици компании се състезават да привличат клиенти с все по-достъпни цени и растящо качество на услугите. Прави впечатление, че най-много печелят позиции доставчиците, които предлагат пакети. В момента реално 10 фирми държат "лъвския пай" от пазара. Те осигуряват фиксиран широколентов достъп до интернет с 69.1% пазарен дял. Според наблюдателите обяснението е именно в пакетните услуги - абонатите там са нараснали с 50.2%.

ТЕНДЕНЦИИ

За година абонатите с фиксиран достъп са се увеличили с 4.3%, а тези с мобилен интернет - с 31.2%, става ясно от доклада на КРС. От миналата година у нас се предлага мобилен интернет чрез LTE технология. Оптичните мрежи имат 58.4% пазарен дял. ADSL връзките отшумяват, ползването на LAN също намалява и вече е под 13 на сто. Microwave, Dial-up, Rlan, WiMax и специално организираният достъп имат общо 3.5% дял.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.