iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Утре ще се състои Съвет за тристранно сътрудничество заради минималната заплата

Утре ще се състои Съвет за тристранно сътрудничество заради минималната заплата 05_1432547332

Утре вицепремиерът Ивайло Калфин свиква извънредно заседание на съвета за тристранно сътрудничество, като на него трябва да се разгледа увеличението на минималната заплата от 1 януари и от 1 юли т.г.

Това се налага, след като ВАС отмени постановлението на Министерски съвет за новия размер на най-ниското месечно възнаграждение у нас. То беше прието през декември миналата година. Мотивът на съда е, че постановлението е прието, без преди това да е обсъдено от социалните партньори в тристранката и това е нарушение на Кодекса на труда.

Дебатът за минималната заплата в тристранката във вторник е чисто формален. На другия ден, в сряда, правителството ще приеме ново постановление, с което ще препотвърди минимална заплата в размер на 360 лв. от 1 януари и 380 лв. от 1 юли. Кабинетът реши да не обжалва решението на съда, а бързо да отстрани нарушението, за да не се осуети вдигането на най-ниското възнаграждение от 1 юли."Решението на ВАС няма да има особено въздействие, но ние искаме да покажем на държавата, че трябва да се спазват законовите разпоредби. Така че това решение ще изиграе дисциплинираща роля", коментира Божидар Данев, председател на БСК. Стопанската камара заедно с БТПП и АИКБ подадоха жалба пред ВАС заради нарушената процедура по вдигането на минималната заплата от началото на 2015 г. Според Кодекса на труда всички законодателни промени, които засягат трудовите и осигурителните отношение, доходи и жизнено равнище, трябва да се обсъждат в тристранката, където участват представители на синдикатите, работодателите и държавата. Самите работодателски организации без КРИБ се обявиха против двукратното увеличение на минималната заплата през тази година. Според тях в редица сектори и региони тези стойности затрудняват много малки и средни фирми и е възможно да доведат до фалити. Тристранката обаче е консултативен орган и правителството и парламентът не са задължени да се съобразяват с нейните решения.

"Ще поставим за пореден път въпроса за приемане на формула с обективни критерии за ежегодното определяне на минималната заплата", заяви Божидар Данев. БСК настоява решаваща роля да има ръстът на БВП, промяната в производителността на труда и инфлацията.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.