iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Удължиха срока за пререгистрацията на таксиметровите шофьори

Удължиха срока за пререгистрацията на таксиметровите шофьори 11_1448378852

Парламентът одобри на извънредното си заседание днес срокът за влизането в сила на новите разпоредби, касаещи таксиметровите шофьори, като той ще бъде удължен до 1 юли.

Първоначално намеренията бяха променията да станат задължителни месец след публикуването им в Държавен вестник, тоест на 20 ноември.

В залата, при гласуването на предложенията на първо четене, бяха 104 депутати, като 76 бяха "За", един беше против, а 27 се въздържаха. Процедурата сега предвижда текстовете да минат още веднъж през комисията по транспорт и след това да се гласуват окончателно от депутатите. Това може да стане най-рано следващия четвъртък.

Аргументите на вносителите на предложението са, че изпълняването на разпоредбите на закона е свързано с технологично време и административен капацитет. Голямата новост, в приетите този месец текстове, е задължението таксиметровите услуги да се извършват само от превозвачи или наети по трудов договор от тях шофьори, като водачите плащат данъци и осигуровки. Другата възможност е водачът сам да се регистрира като превозвач.

До момента, най-вече големите таксиметрови компании, даваха на шофьори коли на лизинг, но те реално не бяха назначени към фирмата, а само отчисляваха сума от оборота си.

В дебатите, преди гласуването, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че след шест месеца ще се иска ново удължаване. Според нея , трайното решение е било въвеждане на патентен данък, който парламентът отхвърли.

Георги Свиленски от БСП обяви, че депутатите от партията няма да подкрепят предложението, макар и то да е добро и да има за цел за изкара на светло всички, работещи в сектора. "Когато се внася такъв законопроект, трябваше и сроковете да са коректни. Срокът от седем месеца е твърде дълъг. Говори се, че докато изтекат те, ще се промени отново законодателството. Искам гаранции, че няма да се правят промени, които да променят философията на закона", поясни той.

Георги Свиленски добави, че до момента от 11 000 таксиметрови шофьори, само 255 са подали документи, за да се регистрират като превозвачи. Според него, това е доказателство, че засегнатите от закона, не са имали намерение да се съобразят с него, защото знаят, че ще има промени. "Нека срокът е по-кратък, а ако не могат да се обработят документите, тогава да се иска удължаване", призова депутатът от БСП.

Димитър Байрактаров от "Патриотичен фронт" изрази мнение, че практиката за удължаването на срокове, за влизането в сила на отделни закони, не е полезна. "Кой и срещу какво е поел агажименти да се удължи? В последнинте няколко седмици, парламентът се превърна в парламент на далаверата, текстове с лобизъм се появиха", обясни той.

Източник: cross.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.