iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


У нас се строят все повече еднофамилни къщи и малки жилищни кооперации

У нас се строят все повече еднофамилни къщи и малки жилищни кооперации 05_1431415322

В България се затвърждава тенденцията за по-активно строителство на еднофамилни къщи и малки жилищни кооперации, като това посочват данните на националната статистика, оповестени вчера.

От 558 нови постройки, въведени в експлоатация през първото тримесечие, къщите са 75%, а жилищните кооперации - 13%. Броят на въведените в експлоатация нови жилищни сгради се увеличава на годишна база с почти 5 на сто, въпреки че жилищата в тях са с 37.4% по-малко. Забелязва се увеличение и на дела на новопостроените тристайни апартаменти. Тенденцията в търсенето отчетоха още преди няколко месеца и агенциите за недвижими имоти. Така новото строителство следва пазара, който очевидно се ориентира в предпочитанията от двустайни към тристайни имоти. Делът им е 33 на сто, докато на двустайните е 32 процента.

Според наблюденията на НСИ след София, където традиционно строителството и пазарът на нови имоти са най-активни, и Пловдив, където вече се отчете тенденция за увеличение на започнато ново строителство, следват Варна и Бургас. В морската столица на пазара са пуснати 194 нови жилища, а в Бургас - 337. В южния морски град са пуснати в експлоатация най-много нови сгради - 64. В София спрямо последното тримесечие на миналата година е отчетен ръст от 70% на новите сгради. Пловдив, Варна и Бургас са трите области, в които се очертава най-оживено строителство в жилищния сектор в близко бъдеще. Това става ясно от данните за започнатите нови сгради, оповестени през миналата седмица.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.