iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


У нас има двоен стандарт при бутилирането на води

У нас има двоен стандарт при бутилирането на води 09_1443170064

У нас има двоен стандарт спрямо фирмите, които бутилират натурални води, каза Васил Стоименов, мажоритарен собственик на една от фирмите в сектора - "Балдаран Спринг" АД.

Двойният стандарт е следствие от толерирането на една определена компания и оказването на външнополитически натиск върху друга, а също така и бездействие на някои от компетентните ведомства. Фирма "Девин" АД, с американска собственост, нарушава закона като бутилира изворна вода под търговската марка "Девин", тъй като това е регистрирано географско означение само и единствено за натурална минерална вода и е незаконно да се използва за изворната вода, добивана от извор "Балдаран" съгласно ЗМГО, обясни Стоименов. Въпреки многобройните сигнали за нарушаването на националното законодателство и Директива 2009/54/ЕС, компетентните власти - МЗ и МИ, досега не са реагирали адекватно. В същото време според Стоименов следствие на натиск от страна на Държавния департамент на САЩ и американското посолство се предприемат стъпки за ликвидирането на "Балдаран Спринг" АД.

Основният мотив, с който се прави това, са опитите за манипулиране на основни изисквания на Директива 2009/54/ЕС, а именно да се опорочи смисълът на правилото "едно находище - едно търговско описание" в "едно находище - един ползвател", което е с цел да се закрие компанията "Балдаран Спринг" АД и създадат условия за утвърждаване на монополни практики в сектора. Той се мотивира с примери как други находища са експлоатирани от няколко компании у нас. В момента в създадената работна група към МЗ е внесен Проект за изменение на Наредбата за бутилираните води, който не отразява адекватно проблемите в сектора, но се надяваме, че обективността ще надделее, обясни още Стоименов.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.