iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тютюнопроизводителите нямат гаранции, че тютюнът им ще бъде изкупен

Тютюнопроизводителите нямат гаранции, че тютюнът им ще бъде изкупен 01_1453644996

Повече от половината тютюнопроизводители в Неврокопския край нямат сключени договори с фирмите, които изкупуват реколтата им, като нямат никакви гаранции, че тютюнът им ще бъде взет от представителите на търговските дружества.

„Положението е повече от тревожно и засяга хиляди тютюнопроизводители в общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев. Представители на фирмите са категорични, че няма да вземат и едно листо, за което нямат сключен договор. Между 200 и 300 тона „зелено злато" ще остане неизкупено, ще има страшни бунтове", прогнозира Иван Сабахлъков от град Хаджидимово, председател на Сдружение „Басма". Той се оплака, че от години липсва диалог между производителите и търговците. А държавата нехае за проблемите в бранша. Вече не ниската цена на тютюна е големият проблем, а рискът стотици тонове продукция да не се вземе от фирмите. Надеждата на местните тютюнджии е за пореден път „Булгартабак" да се намеси и да плати за недоговорираните количества тютюн.

„Миналата година представители на другите фирми сключваха договори на момента, когато вземаха продукцията ни, сега това не се случва. Прибират само договорираните количества, хората са паника. Стягат се за протести и за блокади на пътища", каза още Сабахлъков.

Тютюнджии се жалват, че превиват гръб по нивите, а сега няма да могат да продадат продукцията си. Жалват се от забавените промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да гарантират правата им.

„Искаме да се препитаваме с честен труд, а някои се принудиха да нарязват тютюн и да престъпват закона, за да вържат двата края и да има какво да сложат на масата за ядене в дома си, да издържат децата си", негодуват тютюнопроизводители.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.