iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Турци са интересуват от инфраструктурни проекти у нас

Турци са интересуват от инфраструктурни проекти у нас 07_1469594359

"Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности и разширяването на такива в България", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Според Лукарски българската икономика отбелязва ръст от 2,9 процента през първото тримесечие на годината, страната става привлекателна за инвеститорите дестинация, като в момента се забелязва разширяване на съществуващи инвестиции, включително намерения за турски такива.

Като "остров на спокойствието" определи България министърът на икономиката Божидар Лукарски на фона на случващото се в Турция и динамичната ситуация там. По думите му независимо от трусовете в геополитически план, никога отражението не е само негативно или позитивно. Негативите са спад на лирата и сериозно понижаване на кредитния рейтинг, което ще доведе до сериозен отлив на капитали от Турция. Това обаче е една възможност за България, каза Лукарски.

"Естествено, че отливът на туристи от Турция е нормално поне една част от тях да бъдат насочени към нашите курорти, когато масово се отказват регистрации. От друга страна обаче Турция е в топ 6 на търговските партньори на България.", отбеляза министърът.

Той заяви още, че България предлага най-добрите данъчни ставки в рамките на ЕС и пряката ни граница с Турция предполага, че турските фирми могат да се насочат към България, за да бъдем дестинация за атака към европейските пазари.

Според него е факт че в България в момента се забелязва разширяване на съществуващи инвестиции, включително намерения и за турски такива. Бизнес климатът у нас се подобрява и ставаме привлекателна за инвеститорите дестинация.

Българската икономика отбелязва ръст от 2,9 процента през първото тримесечие на годината, оптимистична е тенденцията до края на годината, уточни Лукарски.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

27-Юли-2018

27-Юли-2016

26-Юли-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.