iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трябва да усвоим пари до края на годината от Брюксел

Трябва да усвоим пари до края на годината от Брюксел 03_1426165252

До края на годината по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" трябва да бъдат усвоени близо 500 млн. лв. Целта е да не бъде загубен нито лев от Брюксел по нея.

"Има обаче един-два проекта, които са рискови и може да се стигне до пренасочването на средствата за тях към други проекти", заяви пред депутатите от парламентарната социална комисия министърът Ивайло Калфин. Оперативната програма е наддоговорена - тоест по нея са одобрени повече проекти (за близо 2.5 млрд. лв.), отколкото е целият ресурс (2 млрд. лв.), затова според Калфин няма да се стигне до загуба на пари. Министърът не посочи обаче сумата на рисковите проекти, а и от ведомството му също не дадоха информацията до края на деня вчера.

Калфин призна, че има забавяне по старта на мерките за заетост от новата европейска програма. Одобрените миналата г. 8000 младежи, които трябваше да започнат стаж или да чиракуват във фирми, още не са подписали договорите. "Вече би трябвало да тече процедура по сключване на контракти за наемането им", отговори на депутатите от БСП министърът. Това е и първата мярка, която ще стартира, а за останалите Калфин се надява да започнат до май. Според левите парламентаристи фирмите очакват да започнат мерките за заетост и се изнервяли. Министърът съобщи още, че до две седмици ще внесе окончателните промени в закона за семейните помощи за деца в МС, които вече са минали през обществено обсъждане.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.