iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тръгнаха конкурсите за добив на нефт и газ на две места у нас

Тръгнаха конкурсите за добив на нефт и газ на две места у нас 04_1429600881

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете "1-22 Терес" и "1-14 Силистар", които са разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море, вече тръгнаха.

Това стана след като на 18 април обявата за тях бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз.

Разрешенията за търсене и проучване ще се издават за петгодишен срок. В конкурсите ще могат да участват както самостоятелни компании, така и обединения от такива, съобщават от министерството на енергетиката.

Те трябва да имат поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години. Офертите на участниците ще бъдат оценявани според предлаганите работни програми и бонуси, както и предвидените средства за опазване на околната среда.

Участниците в надпреварите могат да закупуват конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародването на обявите и да подават заявления за участие до 140-ия ден. Офертите се внасят до 155-ия ден от обнародването на конкурсите. Така очакванията сочат, че титуляри на разрешенията за двата блока могат да бъдат избрани в началото на есента.

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в двата блока е израз на ангажимента на правителството за намаляване на зависимостта на България от внос и разработването на собствени източници на енергийни ресурси. Още от началото на своя мандат правителството декларира, че ще работи за повишаване на енергийната независимост на страната и решението за стартиране на двата конкурса е едно от първите в тази област.

Очакванията на правителството са конкурсите за двата блока да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като в близост компаниите "Тотал", ОМВ и "Репсол" вече проучват блок "Хан Аспарух". Експертната общност оценява потенциала за собствен добив на природен газ и нефт в Черно море като много сериозен, имайки предвид оптимистичните резултати от аналогични проучвания в румънски териториални води. Увеличаването на местния добив ще осигури на българските потребители природен газ на конкурентни цени.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.