iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Тева" ще купи "Актавис"

"Тева" ще купи "Актавис" 07_1438070988

Израелската фармацевтична компания "Тева" официално обяви, че в първите месеци на 2016 г. ще придобие генеричното подразделение на американската компания "Алерган", което доскоро носеше бранда "Актавис".

Двете компании са подписали споразумение, според което "Алерган" ще получи 33.75 млрд. долара кеш и дялове от "Тева" на стойност 6.75 млрд. долара. Така сделката е оценена на 40.5 млрд. долара и според международните медии трайно ще позиционира израелския генеричен производител в Топ 10 на световните фармацевтични компании.

Сделката със сигурност ще бъде с отзвук в България, защото у нас "Актавис" държи 15% от пазарния дял и се нарежда на трето място по стойност на продажбите (по данни на анализаторската компания IMS Health). Нейни са два от големите заводи на бившата "Балканфарма" с над 50-годишна традиция - заводът за твърди лекарствени форми в Дупница и този за сиропи, унгвенти и суспензии в Троян. Около 40% от продукцията на заводите се реализира на българския пазар, а около 65 на сто от обемите за чужди пазари, отиват в страни от Европейския съюз. От 2000 г. насам само в завода в Дупница са инвестирани 195 млн. долара, а преди година той получи и сертификат за качество от FDA (Американската агенция по храните и лекарствата). Капацитетът му е около 6 млрд. капсули годишно, като произвежда 198 продукта от 105 лекарствени групи, които покриват почти целия спектър от терапевтични единици.

Сделката с "Тева" ще раздвижи българския пазар, защото в заводите на "Алерган" у нас се произвеждат лекарствата и на над 100 други компании, независимо че на пазара се появяват под други търговски марки. Освен това компанията е един от големите работодатели с 1300 служители в цялата страна.

От своя страна "Тева" е най-големият производител на генерични лекарства в света. Тя произвежда 64 млрд. капсули годишно, има 46 хил. служители и над 60 представителства в света.

Любопитното е, че само преди половин година България не беше сред приоритетните пазари за "Тева". Заради ценовата регулация у нас в периода 2012 - 2014 г. компанията спря продажбата на 19 свои молекули в областта на неврологията, кардиологията, психиатрията и онкологията и заговори за цялостно изтегляне от пазара. След придобивката на основни производствени мощности на територията на страната бъдещето й обаче ще е въпрос на добро мениджърско решение.

В момента текат детайлите за изпълнение на антитръстовото законодателство. За сделката са информирани всички подразделения на двете компании. "Тази сделка, която ще приключи в първото тримесечие на 2016 г. Ще затвърди водещата позиция на " Тева" в регионален и световен план", съобщи Николай Хаджидончев, генерален мениджър на Тева България. 50-годишният ръководител на компанията у нас вече веднъж е управлявал компанията "Актавис" - в периода 2005-2008 г.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.