iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Теглят се все по-малко заеми

Теглят се все по-малко заеми 03_1427534468

Бизнесът и гражданите все по-малко вземат нови заеми, като през февруари общият обем на отпуснатите банкови кредити намалява със 125 млн. лв. до 49,775 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

В същото време хората продължават да трупат пари в депозитите си, тъй като виждат в банките най-подходящия начин да спестяват. В резултат банките са пълни с пари и лихвите по годишните левови депозити в някои трезори вече са 0,7%. Лихвите по депозитите в евро и в долари достигат още по-ниски нива.

Показателно е, че през февруари се свиват както кредитите за бизнеса, така и за гражданите. Явно фирмите ограничават инвестиционните си проекти, а хората не искат да задлъжняват. Кредитите за бизнеса през февруари се свиват със 123 млн. лв. до 30,618 млрд. лв. Много по-голямо е намалението на кредитирането на годишна база, но основната причина за това е затварянето на КТБ и отпадането на банката от статистиката на БНБ. През февруари се свиват и кредитите за домакинствата - с 42 млн. лв. до 18,174 млрд. лв. Като намаление има и при двете основни пера на заемите за граждани -жилищни (-29 млн. лв.) и потребителски (-4 млн. лв.).

На фона на свитото търсене на нови заеми депозитите в банките продължават да се увеличават, като това се дължи на гражданите. През февруари общият обем на депозитите е нараснал с 34 млн. лв. до 58,984 млрд. лв. Само за месец хората са спестили 226 млн. лв. и общият обем на депозитите им достига 40,212 млрд. лв. Намаляват обаче влоговете на бизнеса (-147 млн. до 15,464 млрд. лв.). Трупането на пари в банките от гражданите и нежеланието да се взимат кредити, заедно с политиката на ЕЦБ за изкупуване на облигации на страните от еврозоната, което е реално печатане на пари, ще продължи да притиска лихвите по депозитите.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.