iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Теглим заем за 8.1 млрд. лв. през 2015 г.,

Теглим заем за 8.1 млрд. лв. през 2015 г.,  12_1419256152

Нов дълг на България за 8.1 млрд. лв. ще има през 2015 г., рвеши парламентът, който одобри окончателно бюджета за догодина.

Въпреки многото упреци и коментари за главоломното задлъжняване на държавата през 2015 г. обаче това няма да е рекорд. Рекордът всъщност бе поставен през отиващата си година, защото с актуализацията на бюджет 2014 на практика бе решено за втори път увеличение на тавана за новия дълг и той достигна 8.9 млрд. лева. Така се оказва, че само за две години - 2014-а и 2015-а г., правителствата ще натоварят българските данъкоплатци с плащането на общо 17 млрд. лева нови борчове. Именно заради тази лоша тенденция през идните години само лихвите по обслужването на държавните заеми, без да броим погасителните вноски, ще надхвърлят колосалната сума от 1 млрд. лева.

Все пак с част от новите заеми се плащат стари, така че номинално държавният дълг догодина няма да порасне с планираните за теглене 8.1 млрд. лева, а по-малко. Финансовото министерство очаква тази година да приключи с общо 22.5 млрд. лева задължения към външни и вътрешни кредитори, а според току-що приетия бюджет в края на 2015 г. България ще има максимум 24.5 млрд. лева общ борч.

Парламентът одобри основния финансов план на държавата за догодина в нощта срещу събота почти без дебати, в отсъствието на БСП и с гласовете на едва 106 депутати. Четирима бяха против, а шестима се въздържаха.

Бюджет 2015 залага скромен растеж на икономиката - само 0.8%, слабо нарастване на приходите и увеличение на разходите, с което дефицитът в хазната ще е точно 3% от БВП - какъвто е таванът по европейските правила. Част от новия дълг от 8.1 млрд. лева ще отиде за запълването на тези 3% превишение на приходите над разходите.

"Нямам претенции, че това е добър бюджет. Това е възможният бюджет и да стане по-добър, зависи от нас", обясни пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов. Според него заложените параметри не са само числа, а са гаранция за стабилност.

Предвижда се приходите в хазната да са в размер на над 18.2 млрд. лв., разходите - малко над 9 млрд. лв., а трансферите - 10.4 млрд. лв. Очакваните приходи от данъци са 16.6 млрд. лв. Вноската на България в бюджета на ЕС ще е близо до милиард - 979.872 млн. лева.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.