iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Теглим кредити, за да ремонтираме жилището си

Теглим кредити, за да ремонтираме жилището си 06_1434957914

Когато дойде време за ремонти, повечето българи рядко имат готови пари, за да посрещнат всички превратности, свързани с майстори, като това важи особено в последните години, когато финансовата криза изцеди всички запаси и пари за черни дни.

Липсата на пари в брой, обаче, не трябва да ви спира да инвестирате в дома си, защото само така може да живеете по-уютно и комфортно. Просто когато дойде време да се боядисва, да се сменят плочките в банята или дограмата, може да се вземе кредит. При това подобренията в дома може да се разглеждат като инвестиция, за разлика от харченето на пари за лятна почивка. За ремонти най-често се взима бърз заем или потребителски кредит. В много редки случаи се прибягва до ипотечен заем - само когато е необходима голяма сума, за да се направи основен ремонт, преустройство или тотална смяна на обстановката вкъщи. Ипотечните заеми са изгодни с това, че лихвите по тях напоследък паднаха много, като се предлагат дори оферти с лихви от 5,5%.

За по-дребни неща, включително и за обикновено пролетно освежаване, все по-често напоследък се вземат заеми от т. нар. фирми за бързи кредити. Според проучване, направено съвсем наскоро съвместно от родна компания за бързи кредити и българското поделение на фирмата за маркетингови проучвания GfK, все повече са клиентите, които вземат заеми за подобрения у дома. 59% от хората, които взимат бързи кредити, ги използват за ремонти. По-голям е делът само на тези, които теглят кредити за грижи за здравето - 66%. Общата сума на отговорите в анкетата е над 100%, тъй като хората често покриват по няколко различни дупки в семейния бюджет чрез заеми. В Европа само 26% от бързите кредити са изтеглени за ремонти в дома. Изследването е направено сред 8040 клиенти на фирмата в осем държави - България, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Литва и Мексико. Бързите заеми са толкова популярни преди всичко защото се разрешават много по-лесно от тези, които отпускат банките. Така не се губи ценното топло време, необходимо за оправяне на покрива или за смяна на дограмата. Буквално часове са напълно достатъчни, за да получите желаната сума и да започнете ремонта. Но това удобство си има цена. Лихвата по бързите заеми е много по-висока от тази по банковите кредити. Разликата не е чак толкова голяма, колкото беше до преди близо година, когато бяха приети строги регулации и за фирмите за бързи кредити. Вече има ограничение в закона, според което годишният процент на разходите (ГПР) на отпусканите бързи заеми не може да надвишава пет пъти размера на законната лихва по просрочените задължения, която сега е малко над 10%. Така таванът на ГПР е малко над 50%. При кратките срокове за връщане на тези заеми лихвата не е непоносима. Но трябва много да се внимава при разглеждане на клаузите на договора и да не се просрочват вноските, за да не се налага да плащате допълнителни неустойки за просрочие. Въпреки удобството на бързите заеми, заради по-ниските лихви на банките все повече хора се обръщат към тях дори когато им трябват малки суми за ремонт.

Банки дават пари при лихва от 8%

Най-популярен за къщните ремонти си остава потребителският кредит. Не случайно въпреки свитото теглене на нови заеми, банките вече започнаха сезона на промоциите за този вид кредити. Добрата новина тази година е, че поради срива на лихвите по банковите влогове, потребителските заеми са с по-поносимо оскъпяване. Последните данни на БНБ са към края на април 2015 г. и според тях средната лихва по новоотпуснатите потребителски кредити в лева е 10,56% годишно, а в евро - 8,19%. Година по-рано оскъпяването е било съответно 11,39 на сто за кредити в лева и 9,21% за тези в евро. Паднал е и годишният процент на разходите (ГПР), който включва и всички такси и комисиони и дава представа за реалната цена на заема. За отпуснатите през април заеми в лева ГПР е 11,5%, а за тези в евро - 8,91%.

Застраховка пази имота и мебелите

Малка сума може да ви спести непредвидени разходи

Кражбите зачестяват през лятото, когато хората оставят жилището си без надзор

За да сте спокойни за дома си през лятната отпуска, най-добрият вариант е да си направите застраховка на жилището и имуществото в него. Можете да изберете застраховка само за някои често срещани рискове като наводнение и пожар, както и щети, причинени от мълния, експлозия, бури, урагани, градушки, късо съединение и токов удар. Но за по-голяма сигурност е добре да добавите и рисковете кражба чрез взлом, вандализъм и земетресение. Редица компании предлагат пакетна полица за дома, която покрива всички тези рискове и щетите нанесени на жилището, електродомакинските уреди, радио-телевизионна, аудио и видеотехника, компютри, покъщнина, мебели и обзавеждане. Такъв пакет обикновено излиза между 80 лв. и 132 лв. за година в зависимост от комбинацията от покрити рискове и при стойност на застрахованото имущество от 55 000 лв. до 84 000 лв. За по-малко покритие, полиците са около 30-40 лв. Цените не са високи за рисковете, които се покриват, а именно през лятото, когато по-често сте далеч от дома и искате да си отпочинете от напрегнатото ежедневие, е най-добре да си гарантиране по-голямо спокойствие. Застраховката няма да ви предпази от крадци или от наводнение при съседа, което води до теч в банята. Но ако имате полица за дома си, ще се предпазите от непредвидени разходи, които вместо за ремонти и възстановяване на щетите, ще можете да отделите за така чаканата лятна почивка.

Обикновено имуществените застраховки се сключват за период от една година. Но някои компании предлагат и застраховки за период от около месец. Тези оферти са подходящи, ако искате да се застраховате за времето, през което не сте в дома си. Именно през лятото зачестяват кражбите, при които извършителите проникват в дома. Но не трябва да се забравя, че крадците работят през цялата година. Застраховката за кражба чрез взлом предпазва движимото имущество, което е собственост на застрахования или за което той носи отговорност. В основното покритие на застраховката най-често са включени загубата на имущество вследствие кражба чрез взлом и допълнителните щети, нанесени от извършителите при самото проникване в дома. Застрахователната премия се определя според тарифите на различните дружества, в зависимост от вида и стойността на застрахованото имущество и конкретните рискови фактори.

Застраховките срещу пожар и природни бедствия са сред най-популярните на пазара. В основното покритие на застраховката най-често са включени щети и загуби вследствие пожар, удар от мълния, бури, градушки, наводнения. Повечето компании дават възможност застраховката да се разшири и за земетресение, токов удар, измокряне, причинено от спукване на водопроводни и отоплителни инсталации. На сайтовете на някои дружества има калкулатори, чрез които сами можете да изчислите колко би ви излязла застраховката според това какво желаете да бъде покрито от нея.

Приходите на дружествата се увеличиха със 7,83%

522,79 млн. лв. са приходите на компаниите от общозастрахователния пазар за първите четири месеца на годината, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Това е ръст със 7,83%, или с 38 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. А причината за това са добрите резултати на компаниите в автомобилното застраховане, което носи и най-голям дял в приходите им. Събраните премии от задължителната полица "Гражданска отговорност" са 214,14 млн. лв. за първите четири месеца на годината, при 201,15 млн. лв. за същия период на миналата. Това е ръст с 6,5% на годишна база. Още по добри резултати се отчитат от "Каско", където ръстът на приходите е с 12,3%. За първите четири месеца те са 155 млн. млн. лв., а за същия период на 2014 г. са били 137,98 млн. лв., сочат данните на КФН.

По отношение на застраховките на имущество компаниите са постигнали ръст от 4,7%. Като събраните приходи от полици "Пожар и природни бедствия" са 68,2 млн. лв. за периода от януари до април тази година. А от застраховки на други щети на имущество са събрани 14,33 млн. лв.

При животозастраховането компаниите постигат още по-добри резултати като приходите им нарастват с 27%, или с 30 млн. лв. до 140 млн. лв. за първите четири месеца на годината.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.