iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ТБ „Виктория” отваря врати

ТБ „Виктория” отваря врати 11_1416479500

ТБ „Виктория” ще отвори врати на 12 декември. Очаква се дотогава голяма част от кредитите да бъдат продадени на други банки, за да се съберат пари, с които да се осигури ликвидност на трезора, така че той да може да се разплати с вложителите си.

Това решение е взел вчера Управителният съвет на БНБ, съобщиха от пресцентъра на централната банка. От БНБ са дали задължителни предписания на квесторите да създадат необходимата организация на работа, така че на 12 декември да започне обслужване без ограничения на вложителите в банката.

От БНБ обясняват, че и към момента ТБ „Виктория”

няма достатъчна ликвидност

за да отвори врати, но като цяло банката е стабилна и отговаря на законовите изисквания. Тъй като КТБ, която е едноличен собственик на капитала на ТБ „Виктория”, вече е с отнет лиценз за банкова дейност, няма как да се търси финансова помощ от нея. Освен това ТБ „Виктория” няма как да получи държавна помощ, тъй като е дъщерно дружество на КТБ, а по закон трябва цялата банкова група да е стабилна, за да получи финансова помощ от държавата. Затова е било взето решение да се продаде кредитният портфейл на трезора на други банки и така да се осигурят свежи пари.

През септември квесторите на ТБ „Виктория” са изпратили покани до банките в страната за участие в тръжна процедура за продажба на обособена част от кредитния портфейл на банката. Той е бил разделен на 5 групи по видове продукти, като крайният срок за подаване на оферти е изтекъл на 14 ноември. Дотогава са постъпили предложения от седем банки.

„След сравнителен анализ на представените оферти, извършен от „Ърнст и Янг България” ЕООД, като най-добри за ТБ „Виктория” ЕАД са посочени офертите на Токуда Банк за малък бизнес и потребителски кредити с ипотека, на СЖ Експресбанк за ипотечни кредити и на ЦКБ за потребителски кредити и кредитни карти. Тези оферти покриват почти 100% от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” постъпи само една оферта, при това не за всички кредити”, съобщиха от централната банка. Затова БНБ е взела решение за продажба да се пуснат 4 от подгрупите на кредитния портфейл на ТБ „Виктория”, без този на големите и средните корпоративни клиенти. Според централната банка сделката може да приключи за около три седмици. Купувачите ще трябва

да внесат парите в БНБ до 10 декември

„В резултат може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лв., които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв.”, съобщиха още от БНБ. „Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията є, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22 декември тя би следвало да възобнови дейността си. В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в ЗКИ мерки”, допълниха от централната банка.

„Приключването на квестурата означава, че банката се връща в нормалния си живот като действащо предприятие, управлявано от УС. По този начин банката ще отвори и ще започне да работи нормално”, заяви вчера финансовият министър Владислав Горанов. Той уточни, че ако вложителите в нея решат, могат да си изтеглят спестяванията без каквото и да е ограничение. „Банката никога не е била с капиталова дупка и със същия проблем, който се констатира в банката с отнет лиценз. Никога не е стояла тема, че вложителите в банка „Виктория” ще бъдат ограничени и няма да могат да получат средствата си. Те нямат нищо общо с вложителите в КТБ”, категоричен бе Горанов.

Сменят Съвета на директорите й

До 12 декември квесторите в ТБ „Виктория“ трябва да свикат общо събрание на акционерите в банката, на което да бъде сменен съветът на директорите є. По разпореждане на БНБ на същото събрание трябва да бъде сменен уставът на банката с цел по-ефективно и икономично управление чрез преминаване от двустепенна към едностепенна система за управление. Затова се предвижда и да се освободят от длъжност досегашните членове на Управителния и Надзорния съвет. На събранието трябва да се избере и регистрирано одиторско предприятие, което да извърши проверка и заверка на финансовите отчети на банката за 2014 година. От вчера е отменено решението, с което беше отнето правото на глас на едноличния собственик на капитала на ТБ „Виктория“ ­ КТБ.

До вписването в Търговския регистър на извършените по време на общото събрание промени обаче се продължава отстраняването от длъжност на членовете на Надзорния и Управителния съвет на трезора. През това време продължат да упражняват правомощията си квесторите на ТБ „Виктория“ Христина Стамова и Божидар Аршинков.

Фондът за гарантиране на влоговете с нов шеф

Фондът за гарантиране на влоговете в банките от вчера е с нов шеф, след като досегашният директор Росен Николов подаде оставка. МС освободи Николов по негова молба, съобщи правителствената пресслужба. Кабинетът избра за шеф на фонда изпълнителния директор на Общинска банка Радослав Миленков. Той е магистър по финанси и е работил като инвестиционен посредник и одитор в „Делойт и Туш България”. Бил е на различни ръководни позиции в Първа инвестиционна банка. А от 2012 година е член на Управителния съвет на Общинска банка и изпълнителен директор на банката. „В МС беше депозирана оставката на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете. Той обаче ще бъде използван и занапред“, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той допълни, че Николов няма да бъде назначен за шеф на БНБ, каквито слухове се появиха. Само месец по-рано депутатът от ДПС Йордан Цонев увери от парламентарната трибуна, че движението наблюдава случващото се около КТБ. Причина за това била информация, че досегашният шеф Росен Николов е зависим от „един кръг в парламента” и че с назначаването на синдик готви разпределение на апетитни активи от КТБ в полза на този кръг. Агенция ПИК пък съобщи вчера, че Николов бил близък до бизнесмена Иво Прокопиев.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.