iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Таксата за повторно пускане на тока е незаконна според съда

Таксата за повторно пускане на тока е незаконна според съда 08_1439359117

Върховният касационен съд (ВКС) отмени таксата за повторно включване на абонати, на които е бил спрян токът заради неплатени сметки, като решението засяга само клиентите на ЕВН, понеже делото бе заведено конкретно срещу оператора за Югоизточна България от пловдивското Сдружение за правна помощ на потребителите. То обаче създава прецедент и може да даде импулс за завеждане на дела срещу другите две ЕРП-та - ЧЕЗ и "Енерго-Про".

Решението се отнася до 13 клаузи в Общите условия на "ЕВН Електроснабдяване", които според съда са неравноправни и трябва да бъдат премахнати. Но още вчера от електрокомпанията обявиха, че клиентите с прекъснато заради неплатени сметки захранване пак ще плащат, ако искат да бъдат присъединени отново. Цената за повторно включване винаги се е начислявала, защото услугата изисква разходи за труд, транспорт, техника, материали, става ясно от писмо на ЕВН. Занапред обаче таксата ще се калкулира от името не на търговеца "ЕВН Електроснабдяване", а на "ЕВН Електроразпределение" - мрежовия оператор.

Председателят на сдружението, завело делото, адвокат Димитър Деков опонира, че разходите по повторното пускане на тока са включени в цената му и не следва да се плащат пак. "Ако от ЕВН продължат да начисляват таксата, ще сезираме прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение. Спорът вече е решен и ЕВН трябва да се съобрази", заяви адв. Деков пред в. "Сега". Той обясни, че решението на съда няма да повлияе директно върху таксите, събирани за повторно включване на другите две ЕРП-та. Затова от сдружението ще потърсят помощ от Комисията за защита на конкуренцията, както и от парламентарната комисия по енергетика и ще поискат решението на съда да важи и за ЧЕЗ и "Енерго-Про". Адвокатите ще пишат и на енергийния регулатор, който директно може да отмени събирането на таксата и за трите дружества.

В момента клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" плащат по 19 лв. за стандартно включване към елмрежата и 38 лв., ако искат това да стане експресно. Дебатите за такса "включване" след неплатени сметки периодично се възобновяват, като по-рано споровете бяха най-вече за размера й. Преди години бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев и депутати от левицата се опитаха да премахнат таксата с промени в Закона за енергетиката. Те обаче така и не бяха гласувани.

Преди година енергийният регулатор също предвиждаше таксата за повторно пускане на тока да отпадне за всички ЕРП-та. Още тогава търговският директор на ЧЕЗ Зорница Генова предупреди: "Ако тази такса отпадне, тя ще трябва да влезе в ценообразуването и ще трябва да се плаща и от коректните клиенти." Таксата "повторно включване" бе намалена с решение на ДКЕВР през 2010 г. Дотогава такса "включване" бе 76.88 лв. за експресна и 38.44 лв. за стандартна услуга.

СПОРНО

Според съдебното решение клиентите на ЕВН трябва да бъдат предупредени, преди токът им да бъде спрян. Във всяка фактура обаче е записано, че ако сметката не бъде платена, токът ще бъде преустановен на конкретна дата. Освен това ЕРП-тата предлагат и смс или е-мейл известяване за дължимите суми и сроковете за тяхното плащане. Подобна е и съдбата на част от останалите 13 клаузи, оспорени от адвокатите - те или вече са променени, или са премахнати.

КОНТРА

Шефът на сдружението "Активни потребители" Богомил Николов определи мярката като пробив, но допусна, че част от потребителите могат да станат небрежни при плащането на сметките си, като знаят, че не дължат такса за повторно включване. "Този разход, който ще направи ЕВН за изключването и за включването на 100 абоната, КЕВР може да го признае за разход и накрая коректните ще платят сметката", каза той за в. "Сега".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.