iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Създават комисии, които ще помиряват търговци и потребители

Създават комисии, които ще помиряват търговци и потребители 03_1425543854

Към Комисията за защита на потребителите създават четири секторни помирителни комисии, които ще разглеждат спорове между потребители и търговци.

Те ще се занимават с жалби, свързани с енергетика, телекомуникации, транспорт и финанси. Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите, който бе пуснат за обществено обсъждане. Те трябва да бъдат приети не по-късно от началото на юли, за да може да влязат в сила от 2016 година.

Промените са в отговор на поредно изискване на ЕС, свързано с правата на потребителите. Те бяха анонсирани още през 2013 г. от тогавашния икономически вицепремиер Даниела Бобева. Целта бе именно комисиите да влязат в ролята на арбитри в секторите, в които от години се трупа обществено недоволство.

С новите правила присъствието на търговците в комисиите вече ще бъде задължително, а не както в момента - по желание. "Досега голяма част от тези производства се проваляха именно защото фирмите си спестяваха срещата с потребителите. В тези случаи техният единствен изход е да търсят правата си в съда", обясни наскоро в интервю за в. "Сега" председателят на КЗП Веселин Златев. Заради липсата на време, пари и заради разправии пък малцина от потребителите се решавали да застанат пред Темида.

Съставът на новите комисии ще бъде тричленен. Освен председател в тях ще има по един представител на КЗП и един представител на търговеца. Самите те трябва да имат юридическо, икономическо или техническо висше образование и поне три години опит в съответния сектор. Те не бива да са осъждани или да са лишени от правото да упражняват професията си.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.