iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Страните производителки се договориха да не намаляват добива на петрол

Страните производителки се договориха да не намаляват добива на петрол 11_1417097551

Страните няма да намаляват добива на нефт. По тази причина цената на черното злато може да падне под 60 долара за барел.

Това се договориха страните производителки на петрол преди срещата на ОПЕК в четвъртък във Виена, съобщиха световните агенции. Консенсусът е бил постигнат под натиска на Саудитска Арабия, която обяви, че не е съгласна с евентуално съкращаване на квотите, но ще се подчини на общото решение.

Ако добивът не бъде намален, това означава, че цената на черното злато може да се срине рекордно. По думите на анализаторите, ако не се понижи с 300 000 барела на ден, суровият петрол може да започне да се търгува и под 60 долара за барел.

Петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими потвърди, че страните от ОПЕК са взели единно решение. Наими съобщи още в сряда, че цената на петрола ще се стабилизира от само себе си, без да е нужно ограничаване на производството.

И други министри на богатите на петрол страни изразиха подобни мнения преди началото на официалната среща в четвъртък. Енергийният министър на Кувейт обяви, че страните от ОПЕК ще трябва да приемат всяка пазарна цена на петрола. „Трябва да живеем или с цени от 80, или 60, или 100 долара“, коментира той, цитиран от Bloomberg.

Експерти припомниха, че намаляването на квотите за добив и експорт е рядко събитие. За последен път ОПЕК взе такова решение през 2008 г., когато в разгара на финансовата криза петролът поевтиня драстично от 147 долара за барел през юли до 32 долара за барел през декември.

Тогава организацията намали добива с 4,2 милиона барела на ден. Силното поевтиняване на петрола в последните седмици е заради повишеното предлагане и съответно намалялото търсене, допълниха анализатори. Една от причините за това е завръщането на пазара на традиционно силни нефтопроизводители като Ирак, Иран и Либия.

Междувременно стойността на барел средиземноморски петрол марка „Брент” на борсата в Лондон слезе до 76,49 долара в сутрешната търговия в четвъртък, което е понижение от 2,5 на сто спрямо ден по-рано.

Фючърсите на щатския суров петрол също отбелязаха съществени загуби, като суровината поевтиня до 72,05 долара за барел с доставка през януари. Страните от ОПЕК произвеждат близо една трета от потребявания в световен мащаб петрол.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.