iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Столична община въвежда електронни услуги

Столична община въвежда електронни услуги 02_1424441793

В новите технологии навлиза Столична община, като от октомври са активни 43 услуги от общо 50. Вече ще могат да се подават 43 заявления по електронен път, а в момента се работи по поетапното въвеждане на още 7.

Всичко, което гражданите трябва да направят, е да се регистрират на електронния портал на Столичната община на адрес usl.sofia.bg/ePortal, да изберат административната услуга, от която се нуждаят, и да попълнят нужния формуляр.

За целта те се нуждаят от електронен подпис. Онлайн можем да подадем заявление за следните удостоверения – за семейно положение, за наследници, за настоящ или постоянен адрес, за дубликат на акт за раждане, за копие на акт за сключен граждански брак или за извлечение на смъртен акт. Предлагат се електронни услуги и за бизнеса.

Фирмите могат да получат електронно удостоверение, че нямат задължения към общината, а собствениците на заведения или хотели не трябва да се разкарват по гишета, за да вземат документ за категорията на своя обект. „Системата, която се финансира по ОП „Административен капацитет”, е внедрена пилотно в Столичната община и работи от октомври 2014 г.”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че до момента са били подадени 22 заявления от граждани и 3 от фирми. „Пилотният проект е безвъзмезден за общината”, подчерта кметът и допълни, че безплатна ще бъде и неговата последваща техническа поддръжка. В момента текат процедури за две обществени поръчки - търсят се изпълнители за създаване на електронен регистър на обществените поръчки и електронен портал на общината.

Секретарят на „Московска” 33 Ралица Стоянова обясни, че гражданите могат да избират дали удостоверението да им бъде връчено на гише или в електронен вид. „Ако се спрат на първия вариант, лицата ще получат имейл с информация къде трябва да отидат, за да получат удостоверението си, и какви документи трябва да носят със себе си”, уточни тя.

Полученото онлайн удостоверение се заверява с електронния подпис на служителя, който го издава. "Всички служители на Столичната община, ГРАО и районните администрации са обучени да работят със системата и разполагат с електронен подпис", подчерта Фандъкова. Предлага се възможност за редакция, когато заявлението е непълно и гражданинът трябва да попълни още данни или да прикачи допълнителни файлове.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.