iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Старите водопроводни тръби в Перник скараха Общинския съвет в града и ВиК

Старите водопроводни тръби в Перник скараха Общинския съвет в града и ВиК 04_1396530185

Старите водопроводни тръби в Перник скараха Общинския съвет в града и ВиК. Тръбите се намират под централния градски площад „Кракра”. От ВиК, чийто управител е инж. Камен Каменов, отказват да подменят изгнилите водопроводи. От там се оправдават, че ще трябват много пари за това. По груби сметки за целта ще са нужни около 600 000 лв. Ако тръбите се подменят, ще скочи и цената на водата.

Подмяната на старите тръби под „Кракра” е нужна, тъй като предстои обновяване на централното градско пространство по проекта „Зелена и достъпна градска среда” и според изискванията 5 години то не може да се пипа и ремонтира по какъвто и да било начин. Пък и общинската управа, и общинските съветници са категорични, че когато се прави нещо ново и скъпо, е недопустимо да бъде разрушавано заради авариралите скапани тръби.

Отказът на шефа на В и К да се ангажира с ремонт бе окачествено от съветниците като безотговорен и несериозен акт. Думите му, че не В и К, а инвеститорът трябва да поеме ремонта пък ги накара да го захапят здраво. „В последните 5 години Община Перник направи огромна инвестиция в инфраструктура от 25 млн. лв. и я предостави на В и К за безвъзмездно ползване”, припомни кметът Росица Янакиева. Няма да позволя да се копае площада, ще си поправяте авариите с вертикални сондажи, отсече тя.

На свой ред местните старейшини се възпротивиха за заема от 3 000 000 лева, който иска да вземе В и К. Те не дадоха мандат на своя представител в Общото събрание Росен Симеонов да гласува „за” кредита. Затова пък го упълномощиха да предложи на заседанието на акционерите В и К да се ангажира и да подмени двата стари водопровода.

Това, че ОбС отряза В и К от кредита обаче няма да повлияе по никакъв начин, тъй като държавата има дял от 51% във водното дружество, а Община Перник – 33%.

Съветниците обаче разпитаха надълго и нашироко Камен Каменов за финансовото състояние на фирмата. Той обясни, че 3-те милиона лева от кредита ще се използват като оборотни средства. С 2 млн. лв. от тях ще бъдат погасени борчове към доставчици, а с останалия 1 млн. В и К ще плати задълженията си към „Басейнова дирекция” за такса „Водоползване”.

Оказа се, че старейшините не са информирани за широко известния и брадясал факт, че населението дължи близо 10 000 000 лв. на В и К за сметки от консумирана вода. Стигна се дотам, че отляво и отдясно в залата отново запрехвърчаха искри, а верни на старата практика, бесепарите и гербаджиите пак си разменяха „любезности”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

21-Април-2016

20-Април-2016

22-Април-2015

21-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.