iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Спада броят на българите, които искат да работят в Англия

Спада броят на българите, които искат да работят в Англия 10_1476510546

Отчетен е 70% спад в броя на българите и поляците, които са потърсили работа в Англия след Brexit. Това сочи статистика на британската компания за набиране на работници Fruitful Jobs. Компанията отбелязва, че по принцип по това време на годината има спад, защото е краят на сезона, но обикновено той не подминава 35%. Главната причина за рекордния отлив е рязкото падане на паунда и следователно загубите, които работниците търпят при превалутиране в левове.

Минималното заплащане на земеделец там е 7.20 паунда на час, което прави около 16 лв. според курса днес. Но само преди месеци те получаваха приблизително с 2 лв. повече. На второ място нашенците са отблъснати от ксенофобски прояви и се страхуват от антимигрантските настроения, обзели Великобритания след Брекзит.

Всяка година над

80 000 сезонни работници от цяла Европа ходят във Великобритания

за събирането на реколтата с цел да припечелят. Според фермери загубата на такава работна ръка значително застрашава селското стопанство в страната, което е 7% от износа й. То генерира 108 милиарда паунда годишно.

Две от водещите компании за набиране на работна ръка от Източна Европа се оплакват, че последните два месеца не са успели да намерят хора за 600 позиции, а преди дори са можели да подбират. По думите им този сектор ще бъде един от най-засегнатите от референдума, а следващият сезон се очертава като бедствие.

Трудно ще бъде чужденците да бъдат заместени.

Според Fruitful Jobs британците почти не проявяват интерес към земеделието. Затова Съюзът на фермерите призова правителството да вземе мерки срещу надигащата се тенденция. То от своя страна отговори, че ще разгледа идеята за временни разрешения за работа в бъдеще и ще се стреми да защити земеделските производители при излизането на Великобритания от ЕС и най-вече че ще се опита да подобри перспективите за работа на британците.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

19-Април-2017

20-Април-2016

21-Април-2015

20-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.