iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сорос: Ако Великобритания гласува за излизане от ЕС, обезценяването на лирата ще бъде с тежки последстви

Сорос: Ако Великобритания гласува за излизане от ЕС, обезценяването на лирата ще бъде с тежки последстви 06_1466512237

Инвеститорът милиардер Джордж Сорос заяви, че ако Великобритания гласува за излизане от ЕС в четвъртък, обезценяването на лирата ще бъде по-бързо и с по-тежки последствия от "Черната сряда" през 1992 г., като през 1992 г. Сорос си спечели известност, след като неговият фонд "Куантум" осъществи значителни печалби като заложи, че лирата е надценена спрямо германската марка. Тогавашният премиер Джон Мейджър се принуди да излезе от Европейския валутен механизъм.

В статия за британския в. "Гардиън" Сорос заявява, че в случай на Брекзит лирата ще загуби от 15 до 20 на сто от стойността си, като може да стигне равнище под 1,15 долара спрямо сегашното си равнище от 1,46 долара. Това ще има и незабавен съкрушителен ефект върху финансовите пазари, инвестициите, цените и работните места, предупреждава пред в. "Гардиън" 85-годишният финансист, оценяван като 23-и по богатство в света в класацията на сп. "Форбс".

Според Сорос обезценяването на лирата в случай на Брекзит ще е сравнимо с това от 1967 г., когато тогавашният премиер Харълд Уилсън понижава курса на лирата от 2,80 долара до 2,40 долара. Спекулантите ще се радват да използват ситуацията при евентуален Брекзит, за да натрупат печалби, добави роденият в Унгария милиардер, предупреждавайки, че на днешните финансови пазари има "много по-големи и влиятелни" спекуланти.

"Брекзитът ще направи някои хора много богати - но повечето гласоподаватели ще станат значително по-бедни", подчерта Сорос.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.