iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Софийските дилъри на дрога масово се изнесоха на морето

Софийските дилъри на дрога масово се изнесоха на морето 07_1437486705

Софийските дилъри масово се изнесоха на морето заедно с туристите. Това каза пред “24 часа” служител на отдел “Наркотици” в СДВР.

Пласьорите тръгват с курортистите в началото на юни и се прибират в столицата през септември заради наплива на хора и ежедневните нощни партита, обясни криминалистът.

Като цяло групите в София са по-малки в сравнение с преди и действат на териториален принцип. Разпределят се и по вид на продаваните наркотици - например за кокаин, за марихуана и амфетамин и други. Пласират се на различни места според вида дрога. По софийските клубове

екстазито е

най-продаваното

хапче

Пласира се най-вече в заведения, където пускат електронна музика. В оборот са най-различни видове - кръгли, с формата на сърце, продълговати. Има и хапчета с щампи на мицубиши, “Плейбой” и други, а цветовете са разнообразни. Като цяло обаче всички имат еднакъв еуфоричен ефект и сходна цена.

На улицата едно хапче се котира от 10 до 30 лв., а при купуване на по-голямо количесто цената може и да падне. Зависи и от качеството на дрогата.

В клубовете обаче е по-различно. “В началото на партито едно хапче може да струва 20 лв., но към края, когато хората са в екстаз, а запасите на дилъра свършват, цената може да удари и 100 лева”, обясняват полицаи.

Наркотиците в София са както вносни, така и произведени в България. Полицията е засичала няколко опита за производство в домашни условия на амфетамини и метамфетамини в столицата и покрайнините.

“Имаме няколко случая на заловени производители, които притежават нужните знания и вещества. Оборудването не е кой знае колко скъпо -

котлони, уреди,

колби, мензури

Въпросът е да може чисто технически да протече процесът”, казва криминалист.
Доза хероин върви между 12 и 20 лв.

По-трудно е обаче при оранжериите за марихуана. За хубава трева всяко растение трябва да е в отделна саксия, с въздуховоди, лампи, климатични инсталации и др. Преди 2 седмици полицаите открили оборудван апартамент в София. Задържаният отглеждал наркотика в различни стадии - от семенца до растения с височина до 70-80 см.

Оранжерия с 200-300 растения е най-голямата, разкривана от столичните полицаи. От тях можели да излязат до 2-3 кг готов за продажба продукт.

Заради достъпната си цена марихуаната, както и амфетамините и метамфетамините остават най-използваната дрога в София. На улицата 1 г трева се котира от 10 до 30 лв. според вида и качеството. Българската например е по-евтина - около 10-15 лв., а холандската може да удари 30 лв. за грам. Сходна е и цената на амфетите.

Всъщност пакетчетата, в които се пласира джойнтът, рядко съдържат точно грам - обикновено са по 0,8-0,9 г. Въпрос на свиване е колко цигари ще излязат от така нареченото спейс-бегче. Често пласьорите са и ученици. От дизайнерската дрога най-ползван е т. нар. тамян. Растението много наподобява тревата, като за целта е обработено по химичен път. То обаче е по-евтино, а ефектът му - по-силен. “Комбинират се трима-четирима души, събират 10 лв. и се напушват”, коментират криминалисти.

Най-трудно е човек да се снабди с кокаин. Цената му е от 100 до 140 лв. за грам, продава се и по половин. Пласира се най-вече по нощни заведения, като няма ограничение в типа пускана музика.

Чистотата обаче е

много ниска

- не повече от 10-15% активно вещество. Останалото са примеси като гипс и аналгин. Специфичното при продажбата му е, че не всеки може да си вземе свободно. Тъй като дилърите и клиентите се познават, за да може нов човек да си купи, трябва да мине през служител в заведението - например барман или сервитьор. Така самите дилъри се пазят от нежелана слава.

Макар и позагубил от своята популярност, хероинът все още се употребява. Има случаи както на заловени с хероин цигани, така и на компютърни специалисти със сериозни доходи. Разликата е, че едните си го боцкат, а другите го пушат на фолио. При този начин на дрогиране прахът се нагрява с метално фолио, и се вдишва през сламка.

За разлика от другите наркомани хероиновите се друсат всеки ден, обяснява криминалистът. Там зависимостта е много силна и отказване почти няма. Продава се по улиците, като дозите са дванайсетки и двайсетки - тоест 0,12 и 0,20 от грама, а цените са съответно 12 и 20 лв. Някои наркомани се друсат и с т. нар. тунинги - смес от хероин и амфетамин.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.