iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Социалното министерство ще дава до 400 хил. лв. на фирми за работни места

Социалното министерство ще дава до 400 хил. лв. на фирми за работни места 02_1455866861

Социалното министерство ще дава до 400 хил. лв. на фирми, които искат да подобрят и направят по-безопасни работните си места, като минималната сума на проектите трябва да бъде 50 хил. лв. Средствата са в размер на общо 80 млн. лв. и са по ОП "Развитие на човешките ресурси". От ведомството очакват поне 400 фирми и 8000 заети в тях да се включат с проекти. За малките и средни предприятия не се изисква съфинансиране, но големите фирми трябва да осигурят сами 20 на сто от разходите по проекта. Схемата ще бъде отворена следващата седмица.

"Голяма част от предприятията в страната изпитват трудности за осигуряване на свободни финансови средства за организиран транспорт на персонала, който живее в различни населени места. Много хора са изправени пред невъзможността да осигуряват за собствена сметка придвижването си от и до работното място. В редица случаи тези хора са принудени да напуснат работа и да търсят алтернатива", пише в проекта на схемата, без да се посочват конкретни данни.

Ще се финансират проекти за закупуване на софтуер за управление на човешките ресурси, за оптимизация на работата, като въвеждането на гъвкави форми на заетост - гъвкаво работно време, ротация на работното място, разработване на план за осъвременяване на квалификацията на служителите над 54 г. Ще се подпомагат и "иновативни модели за организация на труда в предприятията, насочени към повишаване на производителността и опазване на околната среда". Могат да се подават проекти и за съоръжения, които да защитават работниците от прах и токсични вещества като аспирационни и вентилационни системи, както и прегради за защита от шум. Всякакви защитни съоръжения и ограждения, козирки, навеси, прегради, тунели и мрежи също могат да получат финансиране.

ПЛЮС

Сред допустимите разходи е осигуряването на транспорт на служители от фирмата за 1 г. Работното облекло също може да се купува с европейски пари.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.