iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Социалното министерство се опитва да насърчи бизнеса да обучава работници

Социалното министерство се опитва да насърчи бизнеса да обучава работници 06_1434617710

Работодателите, които наемат безработни без квалификация и заедно с работата ги обучават, ще имат право да получат пари от бюджета, като по този начин социалното министерство се опитва да въведе дуалното обучение в реалния сектор и да насърчи бизнеса да обучава чрез работа служители.

Това предвиждат промените в Закона за насърчаване на заетостта, приети от Министерския съвет вчера.

Според образователния закон дуалното обучение е за ученици над 16 г. - в ХI и ХII клас, но то ще се прилага и за връстниците им, които са на пазара на труда. "Обучението чрез работа на навършилите 16 г. деца ще се осъществява въз основа на прием, заявен от работодателя пред директора или ръководителя на съответната обучаваща институция. Работодателят ще заявява броя на обучаваните лица и професиите и специалностите, по които да се осъществи прием за обучение", обясниха от социалното ведомство. Наетият за работа и обучение служител ще има наставник от 1 до 3 г. С промените в закона сега ще се даде възможност да се отпускат пари от националния бюджет и от оперативната програма на работодатели, които са сключили договори за дуално обучение с безработни лица, насочени от Агенцията по заетостта. Ще се плащат заплатите, осигуровките на наетите без квалификация, както и сумите за наставниците.

Промените увеличават и срока за субсидирана заетост за младите хора до 29 г. Първата работа на завършилите средно или висше образование и без трудов стаж ще се субсидира вече за период до 18 месеца, а не до една година, както досега. Пари ще се дават за първите пет места, разкрити от микрофирма, за период от две години, а не за една.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.