iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


След промяна на такса може да поевтинее достъпът до Търговския регистър

След промяна на такса може да поевтинее достъпът до Търговския регистър 10_1413872921

Достъпът до Търговския регистър може да поевтинее 300 пъти, след като служебното правителство каза, че ще намали от 30 хиляди на 100 лв. таксата за ползване на пълната база данни и обновяването й.

Пълната информация за всички вписвания, заличавания, залози, промени в капитала, смени в бордове, сливания и т.н., както и своевременната й актуализация, ще бъде достъпна срещу само 100 лв. годишна такса. В момента абонаментът струва 30 хил. лв. годишно и фирмите, които го плащат, се броят на пръсти.

Драстичното намаление ще се случи, ако служебното правителство успее да приеме промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията. Промени в проектопостановление на Министерството на правосъдието, качени на сайта му в петък, предвиждат намаление от 300 пъти. Оказало се, че сегашната тарифа е силно завишена, тъй като реално разходите за услугата са около 97 лв.

Промените са предложение на служебния министър Христо Иванов. В мотивите си той е записал, че ако таксата бъде намалена, се очаква много по-голям брой потребители да се възползват от предлаганата услуга, с което да се подпомогне бизнес средата и се внесе по-голяма сигурност в гражданския оборот. Ако правителството приеме промяната, поевтиняването ще е факт от 1 януари 2015 г.

В момента само 7 дружества са се абонирали за достъп до пълната база данни от регистъра и актуализацията й. Това са АПИС, ДАКСИ, "Сиела", ИКАП - България ЕАД, "Лакорда" и БТК. Първа инвестиционна банка също получава информация, но по собствено зададени критерии, т.е. достъпът й не е цялостен. Отделно 5 институции имат безплатен достъп, сред тях са Националната агенция по приходите, Националният статистически институт, Българската агенция за инвестиции и кадастърът. От министерството казаха, че не са водили разговори с фирмите, които имат пълен достъп, но се надяват цените на техните услуги да паднат. От друга страна, ако това не стане, всеки може да сключи собствен договор с Агенцията по вписванията. На сайта й може да се види типовата бланка, която се подписва, за да се ползва услугата.

И в момента до информацията в регистъра има безплатен достъп, за който се изисква само попълване на регистрационен формуляр на гише в агенцията. Пълният достъп обаче предоставя инсталация на софтуерен продукт с допълнителни много по-удобни опции за търсене. "След получаването на базата данни на Търговския регистър съответният получател може да я структурира и да извлича информация по зададени от него критерии", пише и в мотивите на министър Иванов. Идеята е да се правят по-лесно анализ и съпоставка на данните, тъй като търсенето при безплатен достъп е съпроводено с множество неудобства.

Това е поредната промяна в цените на услугите на агенцията. Преди година паднаха таксите за регистрация на дружества с ограничена отговорност, акционерни дружества и еднолични търговци. Идеята за Търговския регистър, когато беше изваден от съда, беше да е прозрачен и общодостъпен. След това обаче последва частичното му затваряне заради оплаквания, че личните данни на хората, които участват в търговски дружества, са на показ на всички и с тях може да се злоупотребява. Сегашната стъпка е в положителна посока и защото таксата от 30 хил. лв. пращаше България на последните места в европейските рейтинги за прозрачност и демократичност.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.