iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

След 2030 г. ще можем да се радваме на предимството на втората пенсия

След 2030 г. ще можем да се радваме на предимството на втората пенсия 04_1430122577

Първите родени след 1960 г., са обречени на ниски пенсии независимо от промените в осигурителната система, които смятат да направят ГЕРБ. Втората пенсия ще носи предимство едва от 2030 г., като за да изпреварят НОИ, частните фондове ще трябва да поддържат поне 5.6% доходност в следващите години.

Това показва анализ на социалното министерство за ефекта от предложените промени в кодекса за социално осигуряване. Предложенията за пенсионна реформа на правителството предвиждат възрастта да расте до 65 г. за двата пола, а стажът - до 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Освен това предвиждат увеличаване на осигуровките с общо 4.5% за 12 години вместо ръст с 2% на вноската за втора пенсия от 2017 г.

Ако условията за пенсиониране се запазят по текущото законодателство, т.е. възрастта и стажът растат с по 4 месеца, но осигуровките не се пипат, пенсията на човек, роден през 1960 г., ще бъде в най-добрия случай 511.3 лв. през 2025 г., показват разчетите. Примерът е изготвен на базата на средния осигурителен доход, а годината е избрана, защото ще е първата, в която ще се пенсионират хора, задължени да се осигуряват за втора пенсия в универсален фонд. Най-благоприятният вариант е при доходност от поне 5.6% и осигуряване в НОИ и частен фонд. Ако човек се осигурява само в НОИ, пенсията ще бъде 506.7 лв.

Реформата на Калфин обаче ще направи осигуряването в частен фонд по-неизгодно за тези поколения. При нея размерът на пенсията само от НОИ ще е 604.6 лв. за същия пример, а при избор на частен фонд ще бъде 595 лв. Това важи за първите пет поколения, на които частните универсални фондове ще започнат да плащат втората пенсия. След 2030 г. втората пенсия ще започне да носи предимство. Това обаче ще се случи само ако фондовете успеят да задържат 5.6% доходност. При допускане за по-ниска доходност от 3.6% размерът на пенсията, постигната в първи стълб, ще надвишава тази, постигната в първи и втори стълб през целия период 2025-2042 г.", пише в анализа. По-надолу екипът на Калфин определя сценария с по-ниската доходност като "по-реалистичен".

По друг начин изглеждат нещата 12 години след този критичен период. Анализът на социалното министерство хвърля светлина към пенсиите през 2042 г., когато би се пенсионирал човек, започнал да се осигурява от 2002 г., когато започнаха да работят фондовете. Ако избере само НОИ, каквато възможност предстои да се въведе окончателно у нас, този човек би получавал 1040.5 лв., а ако се прокарат предложенията на Калфин - 1300.6 лв. При осигуряване в НОИ и в частен фонд, пенсията би била 1175 лв., а при реформата на Калфин ще се повиши до 1396.8 лв. Ако за първите поколения, осигуряващи се във втория стълб, размерът на втората пенсия няма да стигне и 100 лв., то през 2042 г. тя вече ще е 390 лв.

На управляващите им отне четири месеца, за да публикуват за първи път оценка на ефекта от наложените по скандален начин промени за избора на осигуряване между НОИ и частните фондове, въпреки че според закона тази оценка трябва да се прави заедно с предложенията за промени.

ДОПУСКАНИЯ

Оценката е направена с допускането, че човек ще се осигурява на средния осигурителен доход за страната през целия период до 2042 г. и доходът ще расте по прогнозата на НОИ. На базата на това е изчислен размерът на натрупаните средства в универсалните фондове. Има и две хипотези за доходност на фондовете - от 5.6% - на базата на постигната от 2002 до 2014 г. нетна годишна доходност от частните фондове. Другата хипотеза е за по-ниска доходност - от 3.6% при направено допускане за конвергенция към средната доходност от 5-годишни геометрични средни доходности за страни от ЕС-10, за които са намерени налични данни към декември 2014 г. (Естония, Полша, Словения, Чехия и Словакия). Сметките са при сегашните такси на фондовете, въпреки че се очаква те да бъдат намалени. И при прогнозата на КФН, че след пенсиониране мъжете ще получават 15 г. пенсия. Тежестта за всяка година осигурителен стаж се очаква да се повиши от 1.2% на 1.5% през 2042 г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

15-Април-2016

16-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.