iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съкращават част от персонала на БДЖ

Съкращават част от персонала на БДЖ 04_1428413548

През следващите 7 години съкращават постепенно 1200 служители в БДЖ, като жп линиите до мините ще бъдат отдадени на концесия, а релсите по неефективните маршрути ще бъдат демонтирани.

Това са част от мерките, предвидени в 7-годишната програма за оздравяване на БДЖ, която беше представена в транспортното министерство.

Планира се, ако има пари, да се купят и нови влакове, за да се оптимизира жп транспортът по ключови дестинации, да се поставят нови системи за безопасност. Заложени са и мерки за изплащане на дълговете на дружеството.

В оптимистичния вариант на изпълнение на програмата БДЖ ще разчита на общо 1,9 млрд. лв. помощ от държавата в следващите 7 години.

„Цялата стратегия ще бъде обсъдена публично в следващия един месец, след което ще влезе в парламента”, изтъкна ресорният министър Ивайло Московски.

От ведомството увериха, че ще се взимат под внимание критики, мнения и предложения за промени по стратегията. Предвижда се постепенно да бъдат съкратени 600 души от пътническите и още 600 души от товарните превози.

Това ще става постепенно и ще се разчита и на естествено текучество и пенсиониране, казаха от БДЖ.

Шефът на холдинга Владимир Владимиров обясни, че планът касае всички дейности в дружеството и е изготвен на база анализ от 2002 г. до момента. Той е изготвен на 5 основи. Първата касае инвестициите. В песимистичния вариант са планирани вложения за 210 млн. лв., а в оптимистичния – за 408 млн. лв.

Планира се още да се развият информационните системи. Третият акцент в плана е да се погасят задълженията. Според анализите с помощ от държавата това може да стане с 300 млн. лв. в следващите 7 години. Ще се работи и за това излишният капацитет, като ненужните сгради на дружеството, да отиде за погасяване на дългове и инвестиции.

Планира се от тази мярка да се икономисат 69 млн. лв. Петата точка е свързана с оптимизация на всички процеси и дейности, обясни Владимиров. Той допълни, че ще настоява цялата стратегия да се нотифицира от ЕК.

Планирани са и промени по инфраструктурата. Три от линиите, които са край мини, може да бъдат отдадени на концесия.

Причината за това е, че в момента не са ефективни. Има и други 6 линии, които носят само загуби, тъй като не се използват и може да бъдат изцяло демонтирани. Става дума за направленията Самуил – Силистра, Свищов – Ловеч – Троян, София – Банкя, линията край Ямбол и тази от Септември до Добринище.

Планира се да се оптимизира трасето от София до Варна, да се купят нови влакове и да стигаме до морето много по-бързо, изтъкнаха още от БДЖ. И уточниха, че тази година не се предвижда промяна в цената на билета.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.