iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сивият сектор у нас остава висок

Сивият сектор у нас остава висок 06_1435035917

Все още по сива икономика у нас сме на едно от челните места в ЕС.
С 3 процента е намалял делът на сивия сектор у нас, като от 35 процента през 2010 г. той се е свил до 32 на сто през 2014 г.

Въпреки тенденцията за подобряване на нелегалните практики в икономиката ни страната остава в челната тройка, след Румъния, по дял на сивия сектор.

Данните отчетоха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те организираха форум, посветен на мерките за изсветляване на икономиката, в който участие взе и премиерът Бойко Борисов.

Статистиката сочи, че работодателите показват оптимизъм, че борбата срещу сивия сектор дава резултат. Скептични остават работниците и служителите. Най-проблемните области остават контрабандата на тютюневи изделия, фиктивното сключване на договори и неиздаването на касови бележки в сферата на услугите.

„Борбата с неформалната икономика не приключва никога”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Той заяви още, че тенденцията за намаляване на сивия сектор е спряла през 2014 г. Причините се дължат на политическата нестабилност и на проблеми в усвояването на еврофондовете.

Той обаче набеляза, че в последната година се наблюдават успешни мерки. Велев дори заяви, че с повече усилия до 2020 г. сивият сектор може да намалее със 7 процента. По думите му това би означавало 2 млрд. лв. повече приходи. АИКБ вече има и изготвени конкретни предложения как това да се случи, които ще бъдат предоставени и на правителството.

Премиерът Бойко Борисов пък обеща за следващите пет години сивият сектор да намалее още повече и до 2020 г. да се свие дори с 10 на сто. Той се похвали с пресичането на контрабандата, като даде за пример разкриването на нелегалния канал за разпространение и продажба на цигари без бандерол на граничния пункт Капитан Андреево.

Финансовият министър Владислав Горанов също взе участие в дискусията и на свой ред очерта някои от конкретните действия, които са довели до по-добрата събираемост в бюджета и пресичането на нелегалните практики на бизнеса. Сред тях са свързването на касовите апарати с Националната агенция по приходите (НАП) и въвеждането на измервателни уреди в данъчните складове.

Резултатите за дела на сивия сектор през настоящата година ще бъдат известни през 2016 г.

Бойко Борисов: Парите от контрабанда са най-черни

Парите от контрабандата са най-черни, а тези, които се занимават с тази нелегална дейност, работят срещу нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че с идването си на власт сегашното правителство е ангажирало освен агенция „Митници” и НАП да прави проверки на място.

По думите му всеки камион се проверява, а при съмнения за нередности се изпраща сигнал и до главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (БОП). "На Капитан Андреево в една стая сме събрали по двама човека от ДАНС, ГДБОП, митниците, НАП и като дойде ТИР на границата и си представи документите, виждаме дали са му платени данъците", разказа министър-председателят.

Той предупреди, че политическата воля на кабинета е силна, а борбата с контрабандата ще застигне и известни хора. „Гледаме да сме по-тихи и по-безшумни и да си вършим работата”, коментира Борисов.

Владислав Горанов: Парите от пътни такси са 17 пъти повече

17 пъти за две седмици са скочили приходите от пътните такси след монтирането на кантарите за граничен контрол. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов. Той коментира, че една от ключовите мерки за намаляване на контрабандата, предприета от кабинета, е засилването на електронните услуги и намаляването на човешкия фактор.

Министърът даде пример и с въвеждането на мониторинг на влизащите у нас камиони и поставянето на пос терминали на граничния пункт на българо-турската граница. На събитието, посветено на борбата със сивата икономика, Горанов заяви, че 1,1 млрд. лв. повече са номиналните приходи от НАП и митниците към 18 юни. Той обърна внимание и на успешната събираемост от осигуровките – 319 млн. лв., като само 13,5 на сто от събраната сума е от здравни вноски.

Томислав Дончев: Еврофондовете са ефективна мярка срещу нелегалността

Един малко очакван ефект за изсветляването на икономиката е свързан с интензивното ползване на еврофондовете. Причините се крият в това, че по тях няма как да се кандидатства, ако не се декларират адекватни доходи. Това изтъкна вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

„Ако искаш да кандидатстваш за безвъзмездно финансиране или обществена поръчка, трябва да излезеш на светло”, категоричен е той. Дончев смята, че свиването на практиките на тъмно е стъпка и към по-доброто икономическо състояние на страната.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.